Чрез партньорства, които Facebook има с най-малко 60 производители на устройства, включително Apple, Samsung, Amazon, BlackBerry и Microsoft, социалната мрежа споделя личните данни на членовете си с производителите.
Според разкритие в New York Times в неделя това се случва вече повече от десет години. Вестникът казва, че споделянето на информация е започнало, така че производителите на устройства да могат да позволят много от най-популярните функции на Facebook, които могат да бъдат намерени в мобилните версии на социалната мрежа.

През 2011 г. Facebook подписа указ за съгласие с Федералната търговска комисия, който възпрепятства дружеството да споделя личните данни на членовете без тяхното съгласие. Още преди Cambridge Analytica да стане до болка познато име, Facebook позволила на производителите на устройства да имат достъп до личната информация на приятелите на абонатите без разрешение, евентуално нарушавайки дадената уговорка за съгласие. New York Times казва, че е открил, че производителите са имали достъп до данни от приятелите на абонати, дори и те да са забранили на Facebook да използва данните им.

Им Арчибонг, вицепрезидент на Facebook, казва, че партньорствата с производителите на устройства са само за да им помогнат да предоставят на потребителите на продуктите си „версии на Facebook“. Производителите, които си партнират с Facebook, имат достъп до „статуса на връзката, религията, политическите наклонности, предстоящите събития и други данни“.

Като пример за това как производителите на устройства в партньорството с Facebook имат специални привилегии, включващи данни за членовете, репортер на New York Times влезе в Facebook, като използва приложението Hub. Той успя да получи информация за 556 от приятелите си. Тези данни включват техните политически нагласи, религията, която практикуват, статус на взаимоотношенията и всякакви предстоящи събития. Facebook казва, че това е добре, защото, въпреки че престана да предоставя тази информация на трети лица през 2015 г., BlackBerry не се счита за трето лице поради партньорството, което тя и други производители на устройства вече имат с Facebook.

„Може да мислите, че Facebook или производителите на устройства са надеждни, но проблемът е, че все повече и повече данни се събират на същото това устройство. И ако могат да бъдат достъпни от приложения на устройството, това създава сериозни рискове за неприкосновеността на личния живот и сигурността“, коментира Сергей Егелман, специалист по лични данни от Калифорнийски университет в Бъркли.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари