Скоро ще можем да забравим за паролите, пин-кодовете, пръстовите отпечатъци, а може би за металните ключове за домовете и автомобилите. WSJ счита, че технологията за разпознаване на лицата ще промени нашите представи за информационна безопасност.

На пазара вече се предлагат лаптопи, които могат да разчитат чертите на човешките лица, но бързото развитие на тази технология ще доведе до въвеждането на подобна идентификация и в смартфоните.

Qualcomm, лидер в областта на мобилните процесори, неотдавна представи своята система за обработка на изображения Spectra, която регистрира информацията за дълбочината на изображението, включително и на човешкото лице. Qualcomm възнамерява да вгради хардуерната поддръжка на Spectra още в следващото поколение процесори Snapdragon. А според появилата се неофициална информация, новият iPhone също ще разполага с технология за разпознаване на лицата.

Идентифицирането на човешките лица съвсем не е нова технология и отдавна се използва в системите за безопасност и в някои охранителни камери, даващи възможност за намиране лицето на престъпник в тълпата. Но в смартфона процесът е по-опростен, понеже се използва лицето на потребителя, заснето на една ръка разстояние, което е много по-детайлно и удобно за разпознаване.

Наскоро Qualcomm заяви, че възнамерява следващите процесори с хардуерната поддръжка на Spoctra да използва в следващите Android смартфони. Qualcomm специално подчертава, че регистрирането на дълбочината на изображенията не може да бъде излъгано дори чрез триизмерна маска.

Хардуерната поддръжка на надеждното разпознаване на лицата наистина може да остави в миналото използването на PIN кодове и пароли, и значително да промени работата с компютрите.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
bluewaterMokoКольоflareA.com Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ХиХИ
ХиХИ

Да и вместо да се опитвам да налучкам пароли ще е достатъчно да взема профилната снимка от фейсбук на някой и вече ще имам достъп до акаунта му.
*genius meme*

A.com
A.com

Защо профилната снимка? Хващаш гадината на тясно, стискаш го здраво за врата и го караш да се пули в телефона. 🙂

flare
flare

Точно цитираната технология няма да я излъжеш така. Не четеш ли че се взема предвид 3D информация за лицето. Тоест трябва да е обемно. В зависимост от разделителната, да я излъжеш ще ти трябва 3D принтирана глава на човека 🙂

bluewater
bluewater

Тоест достатъчна е снимка с подобна камера 3D принтер и физически достъп до телефона.
„регистрирането на дълбочината на изображенията не може да бъде излъгано дори чрез триизмерна маска“ – ето това трябва да бъде обяснено как става, защото е малко нелогично.

Кольо
Кольо

оФцете не трябва дори толкова мозък да имат, че да могат да си запомнят едни мижави пароли. Излишен им е.

Moko
Moko

Трибуквените агенции?