fbpx
20.8 C
София

Разработен е нов свръхбърз 5-минутен PCR тест с висока точност

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Точността на този тест е на нивото на вече съществуващите тестове, които поради техническите си характеристики изискват поне 1-2 часа за получаване на резултата. Предвижда се новата технология да бъде адаптирана за домашна употреба, за да се разширят възможностите за бърза и достъпна универсална диагностика.

PCR технологията е молекулярна диагностична техника, която открива целеви нуклеинови киселини чрез размножаване на определено количество ДНК. Оптимизирайки скоростта, с която може да се извърши тестът, учени от Южна Корея са разработили 5-минутен PCR метод, който е с еднаква точност спрямо съществуващия златен стандарт.

Супербързият PCR тест е разработен с помощта на специални фототермични наноматериали, които десеторно намаляват времето за извършване на теста, съобщава изданието EurekAlert. Фототермичните наноматериали отделят топлина веднага след излагането на светлина. В случая тяхната стабилност се поддържа чрез използването на полимерен композит.

В същото време учените са внедрили и технология за мултиплексна диагностика, която позволява едновременно да се откриват различни гени, което дава възможност да се идентифицират няколко варианта на SARS-CoV-2.

Сега създателите на тази нова технология работят върху оптимизирането на теста с цел удобна домашна употреба. Появата на точни домашни тестове, например за COVID-19, може да улесни задължителната диагностика.

Същевременно PCR е универсална технология за молекулярна диагностика, така че новият тест може да се прилага при най-различни заболявания.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини