fbpx
-1.2 C
София

Разследване: Amazon дава приоритет на своите продукти в търсачката, дори когато не са най-високо оценени

Най-четени

Ново проучване на The Markup, публикувано днес, потвърждава едни стари подозрения и обвинения срещу гиганта в електронната търговия Amazon: Компанията често поставя продукти от собствените си марки по-високо в резултатите от търсенето спрямо по-добре оценени от потребителите артикули от конкуренти. В доклада на анализаторската агенция се твърди, че марките на Amazon и продуктите, които гигантът в електронната търговия продава от партньори ексклузивно, са получили в голяма част от случаите челните места при търсенето, дори когато са зададени критерии продуктите да бъдат сортирани по потребителска оценка, и други продукти са имали по-висока оценка от потребителите.

Amazon отрече твърденията в този доклад. „Ние не даваме приоритет на продуктите на нашите марки и ексклузивно продаваните такива от нашите партньори в резултатите от търсенето“, заяви представител на Amazon в изявление по имейл в четвъртък до редакцията на CNET. Компанията заяви, че резултатите от търсенето на продукти са различни от списъците, в които се представят представят продуктите от категорията „представени от нашите марки“, които тя допълнително показва на потребителите, използвайки ги като собствени рекламни разположения.

„Тези разположения са особено ясно обозначени, за да бъдат различавани от резултатите от търсенето“, каза представителят. „Видът и количеството мърчандайзинг, показани на даден клиент, зависят от много фактори, включително и каква е заявката на клиента, продукта, който той купува и дали клиента пазарува от настолен компютър, мобилен браузър или директно от нашето приложение.“

От The Markup заявяват, че разследването им анализира резултатите от повече от 3400 популярни в търсенето продукти през януари 2021 г. В най-добрият случай, приоритизирането на продуктите на Amazon е било с поставяне на етиката „спонсориран продукт“, като това се наблюдава в 60% от случаите. В останалите случаи, Amazon дава първо място на своите марки и ексклузивни продукти в половината от времето, според The Markup. Съобщава се, че това първо място, ако критериите са обективни и Amazon няма продуктова линия в дадена категория или търсене, се дава на продуктитe, които са оценени най-високо от потребителите и с най-много на брой оценки.

Разследването идва, тъй като според съобщенията сенаторите на САЩ в четвъртък ще представят подкрепено двупартийно законодателство, което би забравило на технологичните компании да дават приоритет на своите продукти, когато в същото време разработват и търговски платформи. Този закон също така се присъединява към Закона за онлайн поверителност на иновациите на Америка, който по същество представлява сходен законопроект, който би забранил на платформата за онлайн пазаруване да използва вътрешни данни от търговците трети страни, конкуриращи се за пазарен дял в нейния сайт. Законопроектът е преминал пред разглеждане в съдебната комисия на Камарата на представителите, но понастоящем не е планиран за гласуване от пълния състав на Камарата на представителите.

Amazon по-рано отрече обвиненията за използване на данни от търговци трети страни за разработване и продажба на собствени продукти – практика, за която компанията също беше обвинена в подробно разписан доклад на Wall Sreet Journal от април 2020 г. През юли 2020 г. тогавашния изпълнителен директор на компанията Джеф Безос каза пред Конгреса, че компанията забранява използването на специфични за търговците данни за подпомагане на собствените ѝ продуктови линии.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини