Американският национален съвет по трудови отношения заяви, че в понеделник е започнал разследване на Google за трудовите практики на компанията, седмица след подаване на жалба срещу технологичния гигант от името на четирима служители, уволнени преди Деня на благодарността.

Жалбата, подадена на 5-ти декември, обвинява Google в „незаконно поведение“ при прекратяването на трудовите договори на работниците – Лорънс Берланд, Ребека Ривърс, Софи Уолдман и Пол Дюк, които се изказаха срещу условията на труд и работническите практики в Google. Обвинението е повдигнато от Американския съюз на работниците и комуникациите, профсъюз, основан през 1938 г. CNBC по-рано съобщи, че разследването е започнало.

„Действията на Google подкопават свободите и прозрачността на демократичните работодатели“, се казва в оплакването.

От търсачката заявяват, че четиримата служители са уволнение за нарушения, свързани със сигурността на класифицираните данни, до които са имали достъп. Уволнението им идва само дни, след като около 200 служители на Google и други компании проведоха митинг пред един от офисите на компанията в Сан Франциско. Активистите на митинга твърдяха, че ръководството на Google отмъщава на служителите за изказвания срещу технологичния гигант.

„Уволнихме четирите лица, които бяха замесени в умишлени и често повтарящи се нарушения на нашите дългогодишни политики за сигурност на данните, включително и систематичния достъп и разпространение на вътрешни материали и възпрепятстване на работата на други служители. Никой не е уволнен за повдигане на въпроси за своите притеснения или защото е критикувал дейността на компанията.“

Разследването на НЛРБ засилва отношенията между ръководството на Google и служителите, които протестират срещу решенията на компанията по различни въпроси, включително имиграцията и сексуалното посегателство. Търсачката е наела външна фирма с опит в такива ситуации, тъй като Google се занимава с протести на работници. Компанията по-рано този месец заяви, че ще мащабира своите заседания до TGIF – дългогодишна традиция на компанията.

Жалбата беше адресирана до изпълнителния директор на Google Сундар Пичай и съоснователите на компанията от нейното начало Лари Пейдж и Серей Брин. Миналата седмица Пейдж и Брин заявиха, че се оттеглят от изпълнителните ръководни роли в Alphabet – компанията майка на Google, въпреки че запазват контрола над гласовете си в борда на компанията. Пичай бе обявен и за изпълнителен директор на Alphabet.

През септември Google заяви, че урежда отделна такса за NLRB.

Друга жалба подадена от Кевин Чернеки, бивш служител, който заявява, че е уволнен от Google заради консервативните си гледни точки. Споразумението с НЛРБ не покрива уволнението на Чернеки, заяви човек, запознат с въпроса. Съобщава се, че още една жалба е подадена от настоящ служител на Google, чиято самоличност се запазва в тайна, която заявява, че е бил санкциониран за изказване срещу висш изпълнителен директор на компанията във Facebook страницата си.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Разум
Разум

Когато и да глобят гуглето няма да сбъркат.

g🅾~🅾gle
g🅾~🅾gle

Активистите на митинга твърдяха, че ръководството на Google отмъщава на служителите за изказвания срещу технологичния гигант.