Разузнавателните органи на САЩ купуват данни за местоположението на жителите без заповед

2
927

Американската агенция за отбранително разузнаване събира информация за местоположението на жителите на САЩ без изрична заповед за това, става ясно от нова статия на The New York Times от петък. DIA купува информацията от брокери на данни, които често я получават от приложения на трети страни, работещи на телефоните на потребителите. В оригиналната статия се казва, че агенцията прилага някои ограничения по отношение на използването на информацията за местоположението на жителите на САЩ.

Тази практика е една от много илюстрации как разузнавателните агенции събират данни за местоположението на жителите на САЩ без заповеди, въпреки решението на Върховния съд на САЩ от 2018 г., според което заповед е необходима за всеки отделен случай, за който е необходимо събиране на данни. Решението, известно като решение на Карпентър, постановява, че според Четвъртата поправка се изисква следователите да получат заповед, преди да имат право да поискат достъп до данните, които могат да дадат информация за местоположението и движението на отделен гражданин.

„DIA не тълкува решението на Карпентър да изисква съдебна заповед, която да одобрява всяко закупуване или използване на налични в търговската мрежа данни за разузнавателни цели“, се казва в изявлението на агенцията. От агенцията не са отговорили на допълнително искане за коментар от The New York Times.

Според информацията агенцията купува информация за местоположението на американски и чуждестранни граждани. Агенцията заяви, че събира данни за жители на САЩ в отделна база данни, която изисква специално разрешение за достъп, а такова е издадено пет пъти през последните две години и половина.

През ноември стана ясно, че командването на специалните операции на САЩ е закупило данни за местоположението, събрани от посредник като данни от трети страни от ислямското мобилно приложение за молитви, наречено Muslim Pro. По-късно създателят на приложението заяви, че ще спре да продава данните за местоположението на своите потребители. Същия месец американското министерство по вътрешната сигурност е подложено на разследване, като Buzzfeed съобщи, че вътрешен документ показва, че са събирани данни за местоположението на телефоните на редица имигранти, без да има заповед за това.

Уайдън, демократ, който се застъпва за правата на неприкосновеност на личния живот, обяви тази практика в реплики в Капитолия в четвъртък. Наричайки брокерите на данни „мърляви и нерегламентирани“, Уайдън притисна Аврил Хейнс, номинираната от президента Джо Байдън за директор на националната сигурност, по въпроса.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари