Ракетният двигател SpaceX Raptor изпревари по ефективност руския РД-701

13
1061

В продължение на две секунди двигателят на космическата компания на Илън Мъск издържа рекордно налагане в своята горивна камера – 330 бара и по този начин изпревари руския РД-701 и постави нов световен рекорд. Тези двигатели ще се използват в ракетата носител за космическия кораб от ново поколение Starship. Предстоят тестовете за продължителност на работа в рамките на от 3 до 5 минути.

Основателят, собственик и генерален директор на SpaceX Илън Мъск съобщи в своя Twitter акаунт. че по време на последните тестове ракетният двигател Raptor е издържал рекордно високо налягане в горивната камера – 330 бара, и е останал цял. Предишният рекорд бе на руския двигател с течно гориво РД-701, произвеждан от Енергомаш, които издържа 300 бара, но в много по-сложните реални условия.

‘Двигателят Raptor току що достигна 330 бара и не се взриви!’ – съобщи в Twitter Илън Мъск и прикачи графика, показваща кривата на ръста на налягането.

SpaceX има нужда от още около половин година, за да накара новия Raptor да издържа това високо налягане в продължение на 10 секунди.

Но ако Raptor издържа това налягане в своята горивна камера без каквито и да било вреди, то това означава, че SpaceX вече е повишила неговата максимална тяга от 200 тона на около 225 тона. За кораба Starship и ракетата Super Heavy тази разлика означава повишаване на товароспособността с около 10%.

3.9 7 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари