В края на октомври, една от най-големите компании в сектора на IT консултинга, френската Sopra Steria, обяви, че е станала жертва на хакерска атака. Мрежата на компанията е била атакувана с рансъмуер от семейството на Ryuk, а щетите по възстановяване от пробива ще възлязат на компанията милиони долари, съобщава самата компания.

Базираната в Париж Sopra Steria оперира в 26 страни по целия свят, като дава работа на над 46 000 служители. Тя оперира в сферата на IT обслужването, помагайки на компании и техните служители да направят прехода си към дигиталната икономика възможно по-безболезнен. Компанията има даже и специализирано звено за киберсигурност и новината за това, че са станали жертва на хакерска атака определено събуди любопитството на мнозина. Макар и официално от Sopra Steria да не изнесоха технически данни за пробива, като например това откъде е започнала първоначално атаката, то се разбра по-късно, че става дума именно за Ryuk. При самият пробив не е била достигната важна клиентска или финансова информация. Независимо от това обаче, компрометирането на мрежата им ще им излезе солено. В края на миналата седмица, Sopra Steria написаха, че атаката и по-точно възстановяването от нанесените ѝ щети ще се отразят по крайно негативен начин на нетните им оперативни приходи – очакват се загуби между €40 милиона и €50 милиона евро, макар че €30 милиона би трябвало да бъдат покрити от киберзастраховката им. Сериозните суми ще са следствие от нуждата от продължителни възстановителни дейности вследствие на атаката и времето, през което различни части от мрежата и предоставяните от тях услуги са били недостъпни. И това независимо, че според първоначалния доклад на компанията, Sopra Steria е успяла да действа своевременно и да ограничи атаката още при нейното откриване. „Задействаните мерки, които бяха активирани веднага успяха да задържат действието на вируса до ограничена част от инфраструктурата на групата и да защитят клиентите и партньорите ни“, споделиха в първоначалното си съобщение от компанията.

От Sopra Steria допълват, че това допълнително ще окаже негативен ефект върху естествения ръст на компанията с -4.5% до -5%.

Настоящата новина идва на фона на сходни сериозни ситуации, като тези на норвежкия гигант в металургията Norsk Hydro, разделили се с $41 милиона от портфейла си за справяне с рансъмуер атака и IT компанията Cognizant – $70 милиона.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари