Ревящото коте ще дава показания в Камарата на представителите на САЩ по съдебното дело относно GameStop

0
774

YouTube потребителят Roaring Kitty (Ревящото или ръмжащото коте), който участва в подгряването на интереса към акциите на GameStop Corp. ще трябва да дава показания пред колегията на Камарата на представителите на САЩ. Това трябва да стане този четвъртък заедно с топ-мениджърите на големите хедж фондове.

Специална комисия на Камарата на представителите ще разследва по какъв начин напливът на сделки от страна на малките инвеститори е извел на екстремален максимум курса на акциите на GameStop и още няколко други компании, което доведе до шорт скуиз на мащабни хедж фондове, каквито са Melvin Capital и още няколко други, които търгуваха с акциите на закъсали компании на къси позиции – от 2 дни до седмица.

Списъкът със свидетели бе обявен в петък и включва Кийт Гил (Roaring Kitty), изпълнителния директор на Robinhood Влад (Владимир) Тенев, изпълнителния директор на Citadel Кенет Грифин, изпълнителния директор на Melvin Гейбриъл Плоткин и изпълнителния директор на Reddit Стив Хъфман.

Изслушването ще бъде виртуално и ще се състои на 18 февруари 17:00 часа по Гринуич, и ще бъде показвано директно.

Robinhood, Reddit, Melvin и Citadel се оказаха в епицентъра на трилъра разгърнал се по повод акциите на GameStop, в който дребните инвеститори и трейдъри със своите коментари и действия в клона WallStreetBets на Twitter рязко вдигнаха акциите на няколко закъсали компании. Robinhood на Влад Тенев е изключително популярна услуга за търговия с акции без заплащането на комисионни, но по време на кризата приложението за тази услуга спря търговията с горещите акции.

Скокът на ценните книжа на GameStop доведе до невиждани в историята загуби от страна на хедж фонда Melvin. Загубите възлизат на много милиарди долари и все още се изчисляват. Наложи се да бъдат заети допълнителни $2 милиарда, за да не се стигне до фалит.

 

1 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари