Редактори на Wikipedia са обвинени в корупция

0
23

Потребителите на онлайн енциклопедията Wikipedia са заподозрели Roger Bamkin, член на организацията Wikimedia Foundation, поддържаща проекта Wikipedia, и постоянния редактор на Wikipedia Max Klein в користно изменение на страниците на енциклопедията, включително началната страница, с цел преследване на лична изгода.

Bamkin е заподозрян в използване на секцията Did You Know? („Знаете ли?“) на главната страница на Wikipedia, както и на подпроекта Wikipedia GLAM, съчетаващ галерии, библиотеки, архиви и музеи, с цел рекламиране на свой клиент – задморската територия Гибралтар.

През август 2012 г., както съобщава CNet, се появи информация за Гибралтар в раздел Did You Know? Малко след това владението на Великобритания се е превърнало в единствената популярна тема, освен Олимпийските игри в Лондон.

Klein е заподозрян в популяризиране на свой личен проект, наречен Untrikiwiki. Според сведенията, той е използвал Wikipedia, за да придвижи нагоре в резултатите на интернет търсачките информация, свързана с Untrikiwiki.

На сайта на проекта открито се казва, че положителната публикация в Wikipedia практически гарантира попадането на сайта в първата тройка от резултатите в Google и тази възможност в оптимизацията на търсещите машини се явява недооценена.

Следва да се отбележи, че Bamkin и Klein са така наречените Wikipedians In Residence, почетни редактори на Wikipedia, обезпечаващи достъпа на другите редактори до галерии, библиотеки, архиви и музеи, материалите от които се използват в писането на статиите.

Към момента в Wikimedia не съществуват правила, регламентиращи платеното редактиране на страниците в Wikipedia. Според Jimmy Wales, основател на енциклопедията, е крайно недопустимо приемането на средства от който и да е член на Wikimedia или редактор в Wikipedia за обезпечаване на приоритетна информация за свои клиенти.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за