Специалистите взеха това решение от съображения за собствената си безопасност.

Арестът на британския компютърен експерт Маркус Хътчинс, известен преди всички с това, че успя да спре атаката на рансъмуера WannaCry през месец май, предизвика голям резонанс в обществото. Специалистите организираха и кампания за поддръжка на Хътчинс, с цел заплащане на необходимите юридически услуги. Към днешен ден са събрани над $12 000.

В светлината на тези събития експертите обявиха, че временно прекратяват работата с полицията и специалните служби, понеже не искат да се излагат на опасност.

Да си припомним, че Маркус Хътчинс, известен и като MalwareTech бе арестуван от ФБР в началото на месец август и му бе предявено обвинение в създаването и разпространяването на малуера Kronos. Обвинението заяви, че Маркус си е признал, че е писал вредоносен код. Но неговият адвокат заяви, че самата му работа като експерт по информационна безопасност включва подобни методи при изследването на компютърните вируси.

Федералният съд на Лас Вегас пусна Хътчинс под гаранция в размер на $30 000. Той не може да напуска САЩ и местоположението му се следи чрез специализиран GPS. Следващото съдебно заседание е обявено за 14 август.

Нещата са много сериозни, понеже ако Хътчинс бъде признат за виновен, може да получи 40 години затвор.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари