Рейтингите в Amazon масово са неверни, твърди мащабно проучване

0
34
1.jpg

Изключително подробно проучване, анализирало над 18 000 ревюта за 807 продукта в Amazon, твърди че рейтингите там са неточни и лесно се манипулират. Виновник за това са т.нар. стимулирани ревюта, при които потребителите получават отстъпка или направо безплатен продукт, за да оставят положително ревю.

Бонусите за ревюта не означават непременно, че оценката трябва да е положителна, но компаниите подбират продуктите така, че да не предлагат стоки, за които предполагат, че няма да се харесат на потребителите. По правило, такива стимулирани ревюта трябва да се разкриват изрично на останалите потребители, за да се избегнат нечестни практики.

Проучването на Review Meta е довело до създаването на безплатен онлайн инструмент, който предоставя подробни данни за даден продукт в Amazon, отстранява всички нередни ревюта и се опитва да даде обективна оценка. Според събраните данни, цели 20 процента от продуктите в Amazon имат на страниците си подобни стимулирани ревюта и те на свой ред водят до сериозни промени – продукт с такива ревюта винаги има рейтинг над средния за сайта (4.4 звезди), а без тях – по-нисък от средния.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари