fbpx
-1.8 C
София

Рекламните кампании, които се застъпват за половото, расовото и друго социално разнообразие, са значително по-ефективни

Най-четени

Рекламните и комуникационни кампании в дигиталната среда, които съдържат послания и обхващат теми като социалното, расовото и половото разнообразие, и акцентират върху представянето на маргинализирани социални групи, демонстрират по-висока пазарна ефективност и водят до по-добри резултати, според ново проучване сред потребители от САЩ и Обединеното кралство.

Разнообразието и приобщаването са въпрос с дълбоко етично значение и създателите на онлайн реклама и дигиталните комуникатори отдавна са разбрали неговото значение. И когато става въпрос за осъществяване на рекламна комуникация в дигитална среда с потребители от поколения като Милениум, Gen Z и други, изглежда за ефективността на дадена кампания е и от ключово значение доколко нейното съдържание съвпада с личните им ценности, убеждения и позиции по чувствителни теми и въпроси. Расовото и половото разнообразие и приобщаването на маргинализираните групи са въпрос от дълбоко етично значение и трябва да се третират като такъв от рекламодателите. Изглежда сега разполагаме и с научни данни, които предоставят реални, публични метрики и за прагматичните стойности и ползи, които бизнеса може да извлече, когато инвестира и в моралния аспект на своите комуникационни кампании.

Организацията, която стои зад настоящото проучване, е Matterkind, дъщерна собственост на холдинговата компания IPG. За целите на настоящото проучване са били анкетирани 3000 потребители от САЩ, които ежедневно използват дигитални платформи, и още 1000 потребители от Обединеното кралство.

Констатациите от проучването гласят:

  • Точно половината от изследваните лица смятат, че е по-вероятно да препоръчат продукт или услуга на приятелите или семейството си, ако рекламната комуникация, която е достигнала до тях, съдържа оттенък на социално разнообразие и представителство.
  • 44% казват, че не биха купили продукт или услуга от бранд, който не приема сериозно темата за социалното застъпничество и не демонстрира да работи в тази посока
  • Тридесет и шест процента от респондентите казват, че са спрели да използват продуктите на брандове, които са имали позиция по въпросите за социалното застъпничество, която не кореспондира с техните ценности, или дори са предприели действия в интернет, за да изразят своето разочарование от тези брандове – като да напишат негативен коментар, да оставят ниска оценка или да включат името на бранда в публикации в социалните мрежи, в които изразяват своите емоции спрямо него.

Добри примери

По време на изследването някои от участниците са споменали спонтанно името на бранда Nike като добър пример за отдаване на необходимото значение на социалното представителство и застъпничество в комуникационните си практики. Търговецът на „бърза мода“ Zara също е включен в този списък и е аплодиран за това, че включва в комуникационните си кампании хора от различни социални среди, с различно телосложение, различна раса, сексуална ориентация и други. Fenty Beauty, компанията на певицата Риана, също е била похвалена за това, че включва в кампаниите си хора с различна раса, етническа принадлежност и фигура, както и хора с увреждания.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини