Доста плашещо „емоционалният“ робот Pepper може да поеме ролата на будистки монах на японските погребения. Компанията Nissei Eco Co създаде за хуманоидния робот специализиран софтуер, с който машината изпълнява някои традиционни японски обреди. Компанията демонстрира своя робот по време на събитието Life Ending Industry Expo в Токио.

Японските погребения са едни от най-скъпите в света: преди десет години едно японско погребение струваше около 2,3 милиона йени или над $20 000 по днешния курс. А японското население остарява много бързо и с времето погребалните бюра се очаква да станат още по-търсени, като техните услуги едва ли ще поевтинеят.

Nissei Eco Co предлага на японците по-евтина алтернатива на будисткия монах, отговорен за изпълнение на погребалните обреди. Това е роботът Pepper, който облечен в традиционните за подобни събития дрехи, чете четирите будистки сутри и бие барабан, стриймва събитието на роднините и приятелите, които не са могли да отидат на погребението, и умее да се покланя в съответствие с традициите.

Всичко това прилича на лоша шега, но не е. Производителят подчертава, че монахът взема за церемонията $2 200, а роботът изпълнява целия ритуал за $450.

Засега Pepper не е канен на нито една подобна церемония, а представителите на будизма много внимателно се отнасят към робота: известният Тецуги Мацуо каза, че иска лично да се убеди, дали Pepper влага сърце в церемонията, понеже именно сърцето, според неговото мнение, е основата на религията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари