Рой Цезана: „Роботите и ИИ убиват средната класа, при това бързо“

3
587

Експертът по нанотехнологии, писателят и футуролог Рой Цезана предупреждава за предстоящото тотално изчезване на средната класа и нарастващото разслоение на обществото на много богати и много бедни. Всичко това ще стане много по-бързо отколкото си мислим и ще ни доведе до бъдеще, което сега не можем да предскажем.

Многобройните прогнози, включително на аналитиците на Световния икономически форум, твърдят че ИИ, роботизацията и автоматизацията на производството не само ще лишат от работа милиони хора, но и ще създадат нов тип работни места. Но американският футуролог с израелски произход Рой Цезана счита, че безсмислено този въпрос да се поставя по този начин.

„По-дълбокият, по-важен и по-интересен въпрос не е в това дали ще бъдат създадени нови работни места, а къде и кога ще изчезнат старите и ще се появят новите работни места – тоест, с каква скорост ще се появяват новите изисквания и колко търсени ще бъдат новите умения, специалности и опит? Темповете на изчезване на един вид заетост и появата на други видове непрекъснато се променят и това е зашеметяващо“ – твърди Цезана.

Всички аналитични доклади показват технологичен прогрес, който изисква от служителите и специалистите непрекъснато да се адаптират и постоянно да се преквалифицират. Това са едни отлични слогани за предприемачите, за които всъщност тези аналитични компании правят тези анализи. Но нека да си зададем въпроса, дали този подход е подходящ за всеки работник или служител? Без съмнение, и сред 50-годишните има хора, които бързо успяват да се приспособят и да усвоят нови навици, но колко са те?

А според доклада на Boston Consulting Group, последно време се забелязва търсенето на услуги, които не са свързани с цифровите технологии. Това са например гледането на малки деца и възрастни хора, водене на фитнес тренировки и поведенчески анализ. Но според Цезана, това е само част от големия общ проблем.

„Наблюдаваме поляризация на пазара на труда“ – счита ученият. „Въпреки че през последните сто години технологиите създадоха много работни места, те доведоха до разслоение в обществото.

Виждаме, че хората които работят в сфера, където се изисква висока квалификация, получават повече, отколкото нискоквалифицирания персонал. Това е резултат от появата на все повече професионалисти в дадена област, като едновременно с това изчезват работните места, при които е достатъчна средна или ниска квалификация.

Съединените щати

В крайна сметка се получава общество с малък брой свръхбогаташи и огромен брой бедни хора, което се наблюдава в САЩ. Средният клас се запълва със все повече сравнително по-бедни хора. Това се случи преди всичко защото фабриките например, бяха затворени, а производството бе прехвърлено в Китай.

Днес фабриките отново се завръщат в САЩ, но това вече на никого няма да помогне, понеже почти цялото производство е вече роботизирано, посочва футурологът.

До 1970-те години заплата в САЩ е нараствала паралелно с производителността, но след това ситуацията започва да се променя. От 1974 до 2014 година производителността е нараснала със 74%, а заплатата само с 9%. Това се обяснява с автоматизацията, роботизацията, използването на ИИ и прехвърляне на производството в страни с по-евтина работна ръка.

„Тези числа отбелязват края на средната класа“ – убеден е ученият.

След няколко години ще стигнем ситуация, при която машините ще работят на същото ниво като човека, а след още няколко години те ще станат по-добри от нас. И тогава всички прогнози ще се окажат безполезни. Ние не знаем какво ще се случи тогава, понеже досега в историята на човечеството нищо подобно не се е случвало.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Срещу дефинзофрмационните кампании
Срещу дефинзофрмационните кампании

Не може футуролог, писател, фантаст, литератор, трол и тем подобни да дават оценки на финансово-икономически въпроси, от които явно си нямат и на идея. В историята на човечеството, при всяка промяна и при всяка нова Индустриална революция е имало по един такъв, който е твърдял, че небето пада. Какво предлага той, да спрем развитието ли? Не! Истината е, че тези хора сериозно се притесняват за самите себе си, това са хора, които имат сериозно притеснение в това, че те няма да могат да се ориентират в новата ера, че техните дейности са заплашени, парите им ще се обезценят наред с… Виж още »

Мдааа
Мдааа

Просто 2/3 ще станат излишни нямащи възможност за адекватна квалификация. Малко по-късно другата 1/3, както и фараоните уж на шега, а после и все по-сериозно ще повтарят „циганите на сапун!“. С 10-те милиарда през 2050 от които 2/3 не влизат в калъпа „който не работи, не трябва да яде“ няма да стане. Кап’тализма не работи така. Следва…

Изидорус Б.
Изидорус Б.

Смърт на роботите, ИИ и техните създатели !