Преди няколко часа съобщихме, че Роскомнадзор e блокирал в Русия около 60 IP адреса на Google. През изминалата нощ са били недостъпни или частично неработещи търсачката Google.com.ru, както и Gmail, Google Analytics, Google преводач и YouTube.

Представителите на Роскомнадзор с официално съобщение в своя Twitter акаунт, поясниха защо се е наложило блокирането на IP адресите на Google.

Към днешен ден Google не удовлетворява изискванията на Роскомнадзор и в нарушение на вече взетото съдебно решение позволява на Telegram Messenger Limited Liability Partnership да използва неговите IP адреси за осъществяване на дейност на територията на Русия.

Във връзка с това, Роскомнадзор включи в регистъра със забранената информация IP адресите на Google, използвани от Telegram за осъществяване на незаконна дейност на територията на Руската Федерация„.

Няма как да не си припомним, че на 19 април Google забрани на външните компании, включително и на Telegram, да използва неговата мрежа като прокси сървър за избягване на държавния блокаж.

Ситуацията е особено интересна, понеже наблюдаваме сблъсък на месинджър от съвсем ново поколение и държавни регулаторни органи. Към днешен ден е известно, че месинджърът Telegram автоматично и динамично сменя използваните от него IP адреси на всеки около 15 минути. Това става само с помощта на вградените в смартфоните възможности и без да се прекъсва комуникацията. А сега Дуров, създателят на Telegram, измисли още нещо: в месинджъра могат да се зададат няколко адреса за прокси сървъри. Това е списък, от който прокситата се избират циклично – ако даден IP адрес не работи – избира се следващия и т.н.

Към настоящия момент, Telegram работи без никакви проблеми без да се налага използването на VPN и дори не трябва да се въвежда никакъв прокси сървър.

Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари