Преди няколко часа съобщихме, че Роскомнадзор e блокирал в Русия около 60 IP адреса на Google. През изминалата нощ са били недостъпни или частично неработещи търсачката Google.com.ru, както и Gmail, Google Analytics, Google преводач и YouTube.

Представителите на Роскомнадзор с официално съобщение в своя Twitter акаунт, поясниха защо се е наложило блокирането на IP адресите на Google.

Към днешен ден Google не удовлетворява изискванията на Роскомнадзор и в нарушение на вече взетото съдебно решение позволява на Telegram Messenger Limited Liability Partnership да използва неговите IP адреси за осъществяване на дейност на територията на Русия.

Във връзка с това, Роскомнадзор включи в регистъра със забранената информация IP адресите на Google, използвани от Telegram за осъществяване на незаконна дейност на територията на Руската Федерация„.

Няма как да не си припомним, че на 19 април Google забрани на външните компании, включително и на Telegram, да използва неговата мрежа като прокси сървър за избягване на държавния блокаж.

Ситуацията е особено интересна, понеже наблюдаваме сблъсък на месинджър от съвсем ново поколение и държавни регулаторни органи. Към днешен ден е известно, че месинджърът Telegram автоматично и динамично сменя използваните от него IP адреси на всеки около 15 минути. Това става само с помощта на вградените в смартфоните възможности и без да се прекъсва комуникацията. А сега Дуров, създателят на Telegram, измисли още нещо: в месинджъра могат да се зададат няколко адреса за прокси сървъри. Това е списък, от който прокситата се избират циклично – ако даден IP адрес не работи – избира се следващия и т.н.

Към настоящия момент, Telegram работи без никакви проблеми без да се налага използването на VPN и дори не трябва да се въвежда никакъв прокси сървър.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
10 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
14 Автори на коментарите
ШишоИвановПепоИ.П.Талевтрол Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Гинкъ
Гинкъ

Те тез руснаци скоро държавата ще си изключат, само и само да спрат Телеграм. Всъщност това е идея, спират тока в цялата страна и няма да има телеграм. 😀

AxOx
AxOx

Аз пък си мисля, че всяка една държава е вперила очи как Русия ще се справи с този проблем и после ще го въведат масово.
САЩ отдавна блокират с помоща на Гугъл– колко често в търсачката ми изписва –ето тук нещо ама няма да ти го покажа защото САЩ го изтриха!

OZZY
OZZY

Това са различни неща.Едно е да изтриеш,друго да блокираш.

AxOx
AxOx

ДО OZZY – ако е изтрито, как търсачката знае, че е там?!
Защото не е изтрито, а блокирано по заявка на правителството ..но Гугъл си го пази.
Но ти си прав.. дадох го само като пример, че досега никой не успя да спре такива услуги …дори Китай не могат да блокират тези VPN и прочие … та все още правителствата се надяват да отрият цаката и но това.

За какво им е Google на руснаците?
За какво им е Google на руснаците?

Те си имат Yandex, който намира доста повече неща и не цензурира резултатите от търсенето поради заявки на носители на авторски права.

И.П.Талев
И.П.Талев

Yandex може да ви говори,чете посочен текст с глас.Намира автоматично субтитри на филма който гледате. И по малко се грижи за събиране на данни от активността на търсене.

NGC
NGC

Проблема е по-различен и трябва да се знае, че симпатягата Павел разработва крипто валута, като разчите на телеграм за преносна среда на чейна. До тук добре, но това не се харесва на властите в Русия. Павел вярва в дивият капитализъм (наричан анархо-капитализъм) и от тук – че този модел трябва да се наложи и в Русия. Всеки е свободен да си вярва каквото си иска разбира се, но когато има конфликт между законова рамка и убеждения, изходите са обикновенно два – забрана (съд, изгнание, etc.) или революция (нежна, груба, whatever). Забавното е всеки да си зададе въпроса, защо телеграм не… Виж още »

NGC
NGC

@Трол, не знам за какво говориш – това са мои разсъждения, базирани на факти, технологии и т.н. 🙂 Ще разясниш ли какво имаш предвид?

Бахти
Бахти

РосКомПозор… повече не го обиждай… 🙂

Методи Дамянов
Методи Дамянов

сащ е позор

И.П.Талев
И.П.Талев

Началото на края е 11 септември!!

Методи Дамянов
Методи Дамянов

Напълно подкрепям мерките на Русия! Ние трябва също да блокираме западните корпорации, за да възвърнем независимостта на икономиката и на държавата си!

Пешо Пешев
Пешо Пешев

Ако си мислиш, че в момента, в света има независими икономики, значи нищо не знаеш. Един пример със Северна Корея, веднъж преди години ядосаха Китай и им спряха вноса на нефт за 4-5 дни. Ония малко им остана да си закрият държавата. Няма такова нещо като независима икономика.

браво браво
браво браво

ахъм, от Калдата вече сте ги подкрепили тези мерки де факто, цензурирате неудобни мнения в отдел новини.

трол
трол

синоним на Русия: цензура

Пепо
Пепо

Тоя съветски комунизъм дето властваше в Русия над 70г. ги е повредил на ДНК ниво – паранонята им става все по-силна и неудържима. Все някой иска да им вземе петрола, залежите, територията и каквото се сетиш – ако нямат враг за един ден няма да оживеят до утре!

Иванов
Иванов

Като не ти харесва не ходи в Русия.

Там има правила и закони против педерастия, ислямски мангали, тероризъм, педофилия, трансксексуализъм и т.н.

Това че някакво педалче се прави на интересно и не спазва законите си е негов проблем.

Накрая да не стане като оня Скрипал ли беше, Фекал ли беше, да му пуснат един ‘Новичок’, или пък КГБ да тропне в дома му един ‘казачок’…..

Шишо
Шишо

бааму… троловете се разшетаха. един трибуквеник се праи на умен, друггите директно плюят и искат да забранят прогреса… глупаци, кво се взирате в тая духовна и икономическа пустиня русия бе? ненормалници.