fbpx
0 C
София

Роскосмос: „Илън Мъск е откраднал съветските разработки и ги използва в своите ракети“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.
Наистина ли динамичната ракетна система, използвана от американския милиардер е създадена в бившия СССР?

Заместник директорът на главния технологичен институт на Роскосмос ЦНИИмаш Александър Медведев в началото на миналата седмица каза нещо потресаващо. По време на провежданата по това време научна конференция той заяви, че ракетите за многократно използване на космическата компания SpaceX на Илън Мъск не се базират на никакви конкретни технологии, а използват разработките на съветските учени и инженери.

Не мога да се стърпя и да не бъда малко язвителен. Всичките тези ракетно-динамични парашутни системи са родени тук, при нас. Това, което реализира Мъск, още преди десетки години бе разгледано и предложено от нашите руски учени, инженери и конструктори„.

Миналия век съветската космонавтика бе безусловно водещата в целия свят и в думите на ръководителя на ЦНИИмаш се усеща гордост и тъга. Още повече, че е известна историята от 2001 година, когато Илън Мъск посети Москва и се опит ада закупи балистични ракети, но не можа да се договори за цената.

Пътуването на Илън Мъск за ракети в Москва е подробно описано в биографичната книга-бестселър на Ашли Ванс „Илън Мъск: „PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще„. В тази книга горепосочените събития са добре документирани.

И сега всички медии започнаха да си задават въпроса, дали руският конструктор не е прав или е прекалил с изявлението си? И защо именно сега прави подобно изявление?

Редица медии отразиха това изказване, а в Reddit се разгоря сериозна дискусия. И наистина, изказването на Медведев е много необичайно. Първо, ракетите на Мъск не използват каквато и да било парашутна система. Той извършва мекото кацане на своите ракети с помощта на ракетни двигатели. Ракетата застава над площадката за кацане и бавно се спуска върху нея. Мъск наистина се опитва да използва парашути при приземяването на топлинния щит на космическия кораб, но засега не може да го улови с приготвената за тази цел специална мрежа.

Медведев явно има предвид именно кацането с помощта на ракетни двигатели. Ето защо парашутните ракети за многократно използване засега съществуват само на хартия. А първите степени на SpaceX са реалност.

Кой е измислил вертикалното кацане на ракетите?

Още преди много години във фантастичните книги се появяват истории за космически войни с подобна тематика. А в първата половина на XX век вертикалното кацане на ракети с помощта на ракетни двигатели може да се срещне навсякъде. Така например комиксите и разказите за Бък Роджърс започват да излизат през 1920-те години, много преди който и да е руски инженер да предложи вертикалното кацане на ракета с помощта на нейните двигатели.

Кой все пак е първият?

Първите ракетни двигатели, осигуряващи вертикално кацане са от 1961 година. Само че те не са приземявали ракета, а човек с ракетната раница Bell Rocket Belt.

Ракети с подобно плавно динамично кацане най-детайлно през 1960 година разработва американският конструктор Филип Боно, работещ за Douglas Aircraft след сливането с McDonnell Douglas. В неговите разработки веднага се виждат идеите, които движат Мъск към днешен ден. Например Rombus – ракетата носител, излитаща и кацаща вертикално. При това върху морска платформа, точно като прави днес Falcon 9. Проектираната тогава Rombus, точно както и в проекта на Мъск, има множество ракетни двигатели (36), а не само един. Това е задължително при ракетите с меко вертикално кацане, понеже тягата на един двигател е твърде голяма за плавно кацане.

На базата на Rombus са разработени редица проекти за транспортиране на войници. Но вариантът Hyperion е по-малък и може да транспортира пасажери до произволна точка на Земята за не-повече от 45 минути. Да ви напомня нещо? Точно така – това е концепцията предложена неотдавна от Илън Мъск за едно от използванията на ракетата BFR. Само че Rombus е измислена преди половин век.

На Боно не му провървява: за лунната надпревара се избират други проекти с използването на еднократни ракети. А и концепцията на совалките изисква по-малко първоначален капитал. Ето защо американското правителство избира именно космическите совалки, без да подозира, че това е най-неудачният от всички съществуващи проекти за многократно използване на космическа техника. Именно тази програма ще погребе най-много астронавти в сравнение със всички други държави.

Интересно е, че проектите на Боно биха осигурили по-евтини космически полети. Точно като при Мъск, неговите ракети кацат като погасяват енергията от своето падане с помощта на ракетните двигатели, а не чрез триене във въздуха, както е при совалките. По този начин се постига рязко понижаване на топлинното натоварване на корпуса на бустера и може да се мине без скъпите и дълги предварителни подготовки и да се избегне използването на скъпата керамична защита на совалките.

И още, след смъртта на Боно, първата негова ракета McDonnell Douglas DC-X осъществява в САЩ вертикално кацане през 1993 година.

Да добавим, че руският проект Корона, представен пред обществото през XXI век, много прилича на McDonnell Douglas DC-X не само по това, че каца вертикално, но и по външния си вид.

Какво прави СССР?

В СССР по това време подобни ракети носители не се планират. Руснаците проектират много добри еднократни ракети, но след смъртта на Корольов нещата се влошават.

Всъщност, първото успешно меко кацане с помощта на ракетни двигатели извършва точно СССР. Именно по този начин каца на Луната през 1960 година първият спускаем космически апарат. Но това няма как да бъде наречено особено иновационна идея. На Луната няма атмосфера и парашутът е безполезен. Използването на ракетни двигатели за кацане е единственият вариант. По същия начин каца и американският лунен модул. А първото успешно вертикално кацане в атмосфера е осъществено от САЩ. Това е първото в историята меко кацане на Марс.

Аналогичният проект на СССР се нарича Заря и е от 1980-те години. Проектът предвижда кацане без парашут, с помощта само на ракетните двигатели. Тази ракета наистина би могла да бъде за многократно използване. Но разпадането на СССР спира проекта още на ниво хартия.

Защо Александър Медведев се изказа по този начин?

Защо познатият като много внимателен и точен Медведев си позволи по един твърде очевиден начин да изкривява фактите. И защо приписа на Мъск първото вертикално кацане с помощта на ракетни двигатели? Лесно може да се провери и да се види, че това вече е правено много години преди Мъск да се замисли за космически бизнес.

Според редица медии, причините не са сложни. Мъск започна твърде силно да пресира и измества Русия в космическия пазар. Ето защо руският космически сектор няма как да хареса успехите на Мъск. Това е съвсем разбираемо. Същият Медведев в списанието „Космонавтика и ракетостроене“ това лято написа, че тежката ракета Протон-М поради намалелият обем производство, увеличава цената си 2,5 пъти. Защо стана така е съвсем ясно – космическият дял на Протон-М бе завзет от ракетите Falcon 9. А без масово производство на ракети, тяхната цена расте и производството ще трябва да се плаща от държавата.

Ето защо Медведев няма как да не е поне малко язвителен към Мъск и да го обвинява, че е взаимствал идеите на съветските конструктори. Но дали той ще се реши на реална конкурентна борба със SpaceX, ще видим в най-близко бъдеще.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

38 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини