На 30 март SpaceX успешно изстреля ракетата-носител Falcon 9, която изведе в орбита петата партида сателити Iridium NEXT с обща маса 9600 килограма.

Това бе шестото изстрелване на ракетата, с което SpaceX успешно изведе в космоса поредните десет комуникационни сателита на спътниковия провайдър Iridium Communications. Към днешен ден в орбита се намират 50 сателита Iridium, а в рамките на сключения договор останаха още 25. Както обикновено, изстрелването и полета на Falcon 9 можеха да се наблюдават в реално време.

Използвана бе вече летяла първа степен на ракетата, успешно кацнала на морската платформа на SpaceX през месец октомври 2017 година. Бустерът бе използван в мисия на същия Iridium. Този път кацане на ускорителя не бе предвидено. Това бе старата модификация Block 4 (сега се използва Block 6), а и съшият бустер бе използван за усъвършенстване на технологията за интензивно забавяне на полета.

Отново бе направен опит за хващане на защитната обвивка с помощта на специалния кораб „Мистър Стивън“. И този път опитът бе неудачен. Мъск каза, че поради обърналия се парашут не е могло да се осъществи меко кацане. Тази технология ще бъде усъвършенствана чрез пускането на обтекатели от вертолет.

SpaceX обяви, че следващото изстрелване на Falcon 9 в планирано за днес. То ще бъде в рамките на мисията CRS-14 – четиринадесетият полет на космическия товарен кораб Dragon до МКС. Ще се използват вече летели първа степен и космически кораб.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари