Роскосмос сравни плана на САЩ за добив на лунни ресурси с нахлуването на американците в Ирак

10
1261

Плановете на САЩ за добив на полезни изкопаеми и други ресурси от Луната напомнят на нахлуването на САЩ в Ирак или Афганистан. Такова е мнението на генералния директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин.

„Принципът на нахлуването е един и същ, независимо дали това е Луната или Ирак: предварително се инициира „коалиция на съгласните“ или вариантът „коалиция на желаещите“, а след това подминавайки ООН и дори НАТО и въобще, който се съмнява се тръгва напред към поставената цел. От това наистина може да излезе поредния Ирак или Афганистан“ – написа Дмитрий Рогозин в своя Twitter акаунт.

Преди няколко часа агенция Reuters съобщи, цитирайки свои вътрешни източници, че американската администрация подготвя проект за ново международно споразумение за добив на различни ресурси на Луната. В проекта се планира участието на редица партньорски държави, но за Русия покана няма, поне засега.

Агенцията съобщи, че, договорът се нарича Artemis Accords (споразумението Артемида) и ще се реализира от НАСА. В рамките на този консорциум САЩ планира през 2024 година да се завърне на естествения спътник на Земята чрез пилотирани мисии и да започне строителството на дългосрочни лунни бази. Интересно е, че в това споразумение се предвижда създаването на „зони по безопасност“ около бъдещите лунни бази за добив на полезни изкопаеми. Тези зони имат право да защитават базите за добив на ресурси от Луната.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари