fbpx
20.5 C
София

Роувърите на MINERVA-Ⅱ 1 показаха движението на Слънцето над астероида Рюгу

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Роувърите Rover-1A и 1B миналата седмица извършиха успешно кацане на повърхността на астероида Рюгу с помощта на контейнера MINERVA-Ⅱ1. Те излъчиха снимки на неравната повърхност и показаха движението на Слънцето над астероида.

На 21 септември 2018 година японската космическа станция Hayabusa-2 се приближи на разстояние 55 метра от повърхността на Рюгу и пусна оттам модула MINERVA-II 1 с два роувъра. Апаратите Rover-1A и 1B са с диаметър 18 сантиметра, височина 7 сантиметра и маса около 1,1 килограма. Rover-1A е оборудван с четири камери, а Rover-1B – с три. Те могат да излъчват стерео изображения от повърхността на астероида. На 22 ри септември до Земята достигна потвърждението за успешното кацане на роувърите и за тяхната нормална работа. Пристигнаха и първите снимки.

Сега японската космическа агенция JAXA публикува редица нови снимки, направени при движението на роувърите. Има и анимация на движението на Слънцето над астероида, съставена от 15 кадъра.

Това няма да е единственото кацане на повърхността на Рюгу. В началото на месец октомври на повърхността на астероида трябва да кацне модулът MASCOT с маса 10 килограма и размери 30 х 30 х 20 сантиметра. А през следващата година трябва да кацне и малкият научен модул MINERVA II-2.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини