fbpx
12.8 C
София

Русия подготвя закон за принудително лицензиране на чуждестранния софтуер

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Русия подготвя законопроект за „принудително лицензиране“ на чуждестранния софтуер, създателите на който са напуснали тази страна. Да напомним, че в средата на месец декември тази година Институтът за развитие на предприемачеството и икономиката се обърна към Министерството на цифровото развитие на Руската федерация с писмо, съдържащо искане да се позволи на бизнеса да използва различните софтуерни продукти без какъвто и да било лиценз. Ето че вече е почти готов съответният законопроект, който се изготвя от Министерството на цифровото развитие на Русия съвместно с големите участници на руския IT пазар.

В рамките на новия закон се предлага и въвеждането на „декриминализация“ за използването на чуждестранен софтуер, за който няма съответния лиценз. Досега подобно пиратско използване софтуера на различните компании бе забранено и се наказваше от руското административно и наказателно право. Но идеята е по този начин да се запази работоспособността на критичните за страната IT системи.

Нещо подобно се използва за гледането на чуждестранните филми в руските кина – заплаща се някакъв лиценз, като сумата се превежда по специална сметка и може при поискване да бъде преведена на съответния притежател на авторски права. С чуждестранния софтуер ще се постъпва по същия начин, но банковата сметка ще бъде друга.

Интересно е, че мненията на руските експерти в тази област се разделиха. Някои от тях считат, че това ще попречи на руската програма за заместване на импорта, а други подчертават, че просто няма друг начин да се осигури поддръжката на критичната за Русия IT инфраструктура.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини