Русия подготвя лимит за консумацията на електрическа енергия

25
3232

Съюзът на потребителите предложи на премиера на Руската Федерация Михаил Мишустин да въведе в цялата страна прогресивна скала за заплащане на електрическата енергия от потребителите. Скалата е съставена по такъв начин, че колкото повече електрическа енергия се употребява, толкова по-висока става цената на тока.

Авторите на това писмо посочват, че въвеждането на прогресивната скала за заплащане ще даде възможност да се икономисва електрическа енергия, вследствие от което потребителите ще започнат да използват по-икономични електрически прибори и ще престанат напразно да използват устройства с висока консумация на електрическата енергия, като например видеокарти за добив на криптовалута.

Председателят на Съюза на потребителите Пьотр Шелищ заяви пред руското издание „Известия„, че като ориентир се предлага да се вземе консумацията от 100 киловатчаса месечно, като за всеки член на домакинството се добавят по още 50 киловатчаса. При използването на електрически котлони в регионите, където няма природен газ, тези показатели се умножават на 1,5. При превишаване на тази консумация ще се плаща по повишена тарифа, като самата тарифа има скали и колкото повече електрическа енергия се консумира, толкова по-висока става нейната цена.

При това Съюзът на потребителите предлага всеки регион на Руската Федерация да има свои собствени нормативи, в които да са отчетени географската дължина, дължината на деня и други местни особености. Към днешен ден цената на електрическата енергия за частните потребители се регулира от държавата. Тази електрическа енергия се субсидира, понеже нейната цена е по-ниска от себестойността, а недостигащите средства добавят големите предприятия, които плащат по-висока цена на електричеството.

Тази нова инициатива може сериозно да засегне криптоминьорите и геймърите, мощните видеокарти на които консумират много повече енергия от предложения лимит.

3.7 9 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
25 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари