7.6 C
София

Русия ще създава хуманоидни роботи с многоцелево предназначение

Най-четени


По думите на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, Фондът за перспективни изследвания на Руската федерация ще започне разработването на подобие на „аватар“. „В близко бъдеще Фондът за перспективни изследвания ще пристъпи към създаването на базова антропоморфна роботехническа платформа“, съобщи Рогозин пред вестник „Российская газета“.

Според него, руският андроид ще се управлява с помощта на копиращ костюм и ще разполага с манипулатори, които ще бъдат допълнени от ефективна система за 3D-зрение. Операторът ще може не само с точност да предава своите движения на робота, но и да получава обратна връзка, което ще позволи контролиране на усилието при захват.

„Тази система ще бъде подобие на „аватар“. На практика операторът на машината ще се намира в нейната „реалност“. До момента в света не е създавано нищо подобно“, заяви руският вицепремиер. Планира се първата фаза на проекта да завърши през 2015 година. След края на етапа ще бъдат проведени полеви изпитания, при които роботът трябва да преодолява полоса с препятствия, да изпълнява дейности, използвайки различни инструменти, както и да управлява автомобил или да стреля с автомат. Ако експериментът се окаже успешен, Русия може да пристъпи към създаването на военни подразделения, съставени от подобни роботи.


Главната трудност пред проекта, според Рогозин, е решаването на научно-технически задачи в областта на създаването на съвременни трансмисии, включително изкуствени мускули, както и на източници на захранване и сензори. За целта в Русия се отделя все по-голямо внимание на разработката и развитието на бионични системи, съобщава „РИА Новости“.

Ще припомним, че по-рано Рогозин съобщи и за намерението на Русия да създаде подводни комплекси с пълен производствен цикъл, управлявани от морски роботи.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини