Руският инвестиционен фонд „Невронни мрежи“ инвестира 50 милиона рубли (около $870 хиляди) в корпорацията „Редсофт“ – създателят на руската операционна система Гослинукс. Информацията официално е публикувана от института за развитие на интернет (ИРИ), който е координатор на сделката.

Сделката се състоя през месец февруари 2017 година. Инвестициите ще бъдат използвани за създаването на конкурентоспособна национална операционна система за органите на държавната власт.

Редсофт“ е руски разработчик на операционни системи, системи за управление на бази данни и платформи за бизнес приложения. Миналата година към Гослинукс изцяло премина федералната служба на съдиите-изпълнители. Пилотния проект по масовото внедряване на Гослинукс се провежда в държавните учреждения на Владимирска област, а сега започва внедряването на тази ОС в органите на централния федерален окръг на Руската Федерация.

Инвестиционният фонд „Невронни мрежи“ възнамерява да увеличи инвестициите в сегмента по разработване на руски софтуер до над 250 милиона рубли. Миналата година „Невронни мрежи“ инвестира в създаването на специализиран месинджър за държавните органи.

Според ИРИ, за закупуването и обслужването на чужд софтуер, бюджетните учреждения изразходват по около $3-$4 милиарда годишно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

40 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари