Руският инвестиционен фонд „Невронни мрежи“ инвестира 50 милиона рубли (около $870 хиляди) в корпорацията „Редсофт“ – създателят на руската операционна система Гослинукс. Информацията официално е публикувана от института за развитие на интернет (ИРИ), който е координатор на сделката.

Сделката се състоя през месец февруари 2017 година. Инвестициите ще бъдат използвани за създаването на конкурентоспособна национална операционна система за органите на държавната власт.

Редсофт“ е руски разработчик на операционни системи, системи за управление на бази данни и платформи за бизнес приложения. Миналата година към Гослинукс изцяло премина федералната служба на съдиите-изпълнители. Пилотния проект по масовото внедряване на Гослинукс се провежда в държавните учреждения на Владимирска област, а сега започва внедряването на тази ОС в органите на централния федерален окръг на Руската Федерация.

Инвестиционният фонд „Невронни мрежи“ възнамерява да увеличи инвестициите в сегмента по разработване на руски софтуер до над 250 милиона рубли. Миналата година „Невронни мрежи“ инвестира в създаването на специализиран месинджър за държавните органи.

Според ИРИ, за закупуването и обслужването на чужд софтуер, бюджетните учреждения изразходват по около $3-$4 милиарда годишно.

40
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
35 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
КалинИванKaлинpix3l Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
асд
асд

Да копат въглища и нефт и да не се занимават с неща, които не са и по силите. Всичката и интелигенция вече емигрира от там в ЕС и САЩ и там вече има само пияни с кирки.

Българин
Българин

По-добре се въздържай от коментари, за да не се вижда колко ти е умствения багаж, нещастник жалък!!!

Анонимен
Анонимен

Твоя умствен багаж е по малко явно щом само псуваш а не даваш конкретно доказатество че човека греши.

Към Анонимен
Към Анонимен

Нима са ви нужни доказателства за нещо което се вижда с просто око, че простотията му бълва от коментара?

Иван
Иван

Не виждам доказателство, камо ли явно. Очевадно е че операционни системи не могат да правят и това се доказва с десетина самоделки, разработки още от ерата на горбачов, които намериха гласност единствено в тесните кръгове на ан на ссср. И ето доказателството за липса на доказателство: използват безплатна ОС (линукс ако не знаете) за да си „направят“, „разработят“, „изобретят“, „внедрят“ государствената им гордост. Този филм го гледам от 1976 – все същите приказки и патриотарски дивотии. Иначе съм съгласен че умеят да копат въглища, нали затова нападнаха Украйна и откъсват Донбас! За нефта… това е отдален въпрос. Според докладите от… Виж още »

pix3l
pix3l

Прав е човека, то да се занимаваш със софтуер не е като да правиш танкове… ;D

Анонимен
Анонимен

Само искам да вметна, че в съвременните танкове има толкова електроника и съответно софтуер, колкото едва ли са сънували в „извънземната“ Тесла (все още се чудя къде ли е ударението ;))

pix3l
pix3l

Силно се надявам, че не говориш сериозно… ;D

Иван
Иван

И то такива които закъсват насред парада… Сигурно заради многото електроника… елбрусова и гослинуксова… 🙂

Oracle
Oracle

ОбърКал си рейса пич …
Правят си те руснаците и софтуер

Анонимен
Анонимен

Разбира се, че си правят и софтуера. CAD софтуера за военната им индустрия мисля е портиран вече за Гос.

Иван
Иван

Правят бе… ама в Калифорния… руснаците де… познавам няколко… а русия краде свободна ОС и я прекръства на гослинукс за да я използва за цели твърде далеч от тези на свободния софтуер… с което предизвиква възмущението на тези руснаци дето пишат софтуер.
Слаб си, дежурния ти офицер ще ти накаже заплатата…

Обективен
Обективен

Подценявате Русия и пишете разни коментари без въобще да я познавате. Емигрирала интелигенцията, запитайте се колко са емигрирали от България(7 милиона) и Русия (145 милиона) и колко са останали. Не отчитате и национализма и родолюбието на руснаците, качества които българина е позагубил. След 10-тина годинки руснаците ще са независими от майкрософт и т.н. а ние великите българи бачкаме като волове и част от данъците ни напускат страната и влизат в джобовете на великите американци. Е кои са идиотите? Относно танковете и софтуера „pix3l“ се е объркал сериозно колко качествени програми и програмисти идват от Русия.

pix3l
pix3l

Качеството на кода на руския софтуер е сравнимо с качеството на индийския… хубави идеи и лоша реализация. Не им се отдава на рашъните и това е. ;D
Ако не вярваш, разгледай из GitHub, BitBucket и т.н. ;D

Обективен
Обективен

„pix3l“ приемам че и двамата сме българи. И така от кое от двете места (България, Русия) излиза и какъв софт излиза? Нека да сравним себе си с Руснаците. Какво правим ние? Какви са дългосрочните ни планове за да се запазим като икономика и нация? Какво като не им е хубав на руснаците, нали си е техен, ще си го ползват и няма да взимат на заем и да им извиват ръцете. Аз съм твърдо убеден че имаме прекрасни програмисти (даже познавам няколко) но руснаците вкарват идея и и добавят национализъм и за това ще успеят. Ще създадат условията чрез държавната… Виж още »

pix3l
pix3l

В България се прави софтуер на световно ниво… филмовите студия в Холивут например ползват български софтуер, от 2012 насам заглавията на играта Assassin’s Creed се пишат в студиото на Ubisoft в София… примери колкото искаш, дори има потребители на този форум, които правят операционна система, базирана на Linux дистрибуцията CentOS, нарекли са я StotinkaOS, може да потърсиш, ако не вярваш.
Относно политиката, ние си избираме политиците и никой не ни е виновен за състоянието на държавата.

Iphon-чо
Iphon-чо

„Обективен“ Изключително много код се бълва от България, за целия свят. Все повече и повече фирми се насочват към България, защото наистина имаме изключително много професионалисти. Обучението е адекватно и на ниво, не визирам университетите като СУ, ПУ, ТУ и т.н., говоря за академиите като Телерик, СофтУни и подобни. Държавата сме с най-бързия интернет в света. Вече отделен е въпроса, че си избираме политици гъзолизници, но така ще е като младото поколение избяга в чужбина и не иска да се върне и да направи нещо за тая държава.

Kaлин
Kaлин

Разбира ти главата какъв софтуер се пише в Русия 😀
Работил съм с руснаци – много стегнато програмират.

pix3l
pix3l

Ми ако пишеш като тях, нормално да не знаеш кво е качествен код… ;D

Анонимен
Анонимен

Mуче, когато всички останали карат в насрещното, обикновенно проблемът е в теб 😀

pix3l
pix3l

Не обичам да вървя с масите… даже ме отвращава, честно казано. Но пък бях напълно наясно кво точно ще се случи след първия ми коментар. 😀

Анонимен
Анонимен

Важното е, че си верваш 😀

pix3l
pix3l

Естествено, за мен само моето мнение има значение. ;D
Ако карам с всички останали, ще работя за 600лв, ще обсъждам политика и ще говоря на руски… айде нема нужда, карайте си на където сте тръгнали, I still don’t give a shit about the russians. 😀

Калин
Калин

Ох, ще ме разплачеш, така както рипкаш барарар Петко с мъжете.
Високопарковците сте обикновенно големи въздухарковци.
Айде, оставям те да продължаваш да не ти пука. 😀

pix3l
pix3l

Що бе, стой да си бъбрим, виж кво е забавно… ;D

Иван
Иван

„Стегнато програмират“? Затова след тях QA и другите девелопъри остават посред нощите, вклучая и индийците и работят извънредно!

„Останалите карали в насрещното“? Напълно вярно! Целия свят върви в правилната посока, а русия и руснаците в тяхната си!

Калин
Калин

Иван – така като чета коментарите ти, ти си политически коментатор.
Тва е като да очакваш обективен коментар от цесекар, за мач на Левски или обратното.
Пише ли в материала Русия/руснаци, нема нужда да пишеш. Ясен си какво ще кажеш 😀

Иван
Иван

Калин, правя това защото има невероятни заблуди и митове, които не ни помагат, а напротив пречат ни да се развиваме като нация, като индивиди.

Kaлин
Kaлин

Не виждам как смяната на едни догми с други се определя като напредък.
Заменянето на Големия Брат с предишния враг не е напредък.

Иван
Иван

Ккви други догми заменят заблудите?
Какъв голям брат ти се върти в главата?
Какъв предишен враг?
Какви са тези глупости?
Ако си живял в онези „вражески времена“ щеше да знаеш с каква подигравка се говореше за всичко руско, какъв страх имаше от репресии, колко отблъскващ беше руския болшевизъм и колко привлекателен беше запада.

Калин
Калин

Аз лично коментирам конктретно качество на руски програмисти сега, с които съм работил.
За „заблуди и митове, които не ни помагат, а напротив пречат ни да се развиваме като нация“ почна ти да говориш. Сега разбирам, че отношението ти към руснаците и негативните коментари към тях са белязани още от „онова време“.

Иван
Иван

Абсолютно вярно е че „Качеството на кода на руския софтуер е сравнимо с качеството на индийския“. Ужас, самочуствие и мързел. Не визирам малкото гении които едва ли са повече от българските гении, а масовите руски програмисти които не струват и 1 Cent (не OS-с де :), а по силата на договори се налага да им плащаме по $20-$40 за човекоден – изключително надценен трудов ресурс! Проверете накъде са се насочили световните лидери в производството на софтуер. И проверете дали сред тях има руски компании. Но за да съм справедлив ще допълня. Индийците не са като руснаците защото: – не са… Виж още »

Калин
Калин

„плащаме по $20-$40 за човекоден“ – за колкото си платил, толкова получваш – 😀 😀 😀
Maйко мила, ще ме убиеш 😀

Иван
Иван

А ако им заплащаме по $100 ще повишат знанията, уменията, ще подобрят трудовите навици?
Всичко което съм написал е факт и мили майки няма да помогнат.

Kaлин
Kaлин

В Западноцентрална Европа се плаща по 800-850 евро на човекоден. Това включва всичко, не само програмиране. Амстердам например е прекрасен град, с прекрана атмосфера, с прекрасни хора, с прекрасни софтуерни фирми, които за горепосочената сума ще ти свършат работа. Руснаците може да са в криза, но не ядат доматите с колците. За $40 не можеш студент да си наемеш, който след 3 години да разбира от бизнеса, камо ли да търсиш качествен продукт или изпълнение.
Сори, ако не си разбрал, че качеството си има своята цената, не мога да помогна.

Иван
Иван

Продължаваш с глупостите…
Аз имам договор да спазвам и затова няма да коментирам повече конкретни суми.

Калин
Калин

Оптивам се да ти кажа, че получаваш толкова, за колкото плащаш.
Пък после се оплакваш, че било некачествено.

Анонимен
Анонимен

Да не забравяме че 50 милиона рубли във фалирала русия са 4 поршета… Тъпанари.

Алекс
Алекс

Обожам като видя как политически трол си пробва писанията в технически форум. Горкия понеже е свикнал на спорове кръчмарски тип, където силата на дробовете и удара по масата замества аргумента, така се насажда при конкретни дискусии че да ти омилее. 🙂 Инак по темата руснаците имат много добри програмисти, само дето заради особеностите на на манталитета го ползват на дребно и не толкова съзидателно колкото за експлойт. Например (въпреки че това говори лошо и за нас) когато работех във верига за авточасти всеки месец плащахме на руснак за кракнати каталозина авточасти и диаграмни КАД-ове на автомобили. доколкото разбрах излизаха 1/10… Виж още »

Анонимен
Анонимен

„Но за да съм справедлив ще допълня. Индийците не са като руснаците защото: – не са надути – изключително човечни са – полагат извънредни усилия за да достигнат нивото което се изисква от тях и не е тайна че половината от тях успяват. – не е тайна също така че индийските студенти, работници и менажери са на водещи позиции в американските и английските университети и водещите технологични фирми.“ Нямам отношение към спора, но това нещо сериозно ме подразни. Живея в Англия и искам да ти кажа, че много си се объркал. Човечността е непонятна на английския индиец (което означава, че… Виж още »