Руската ОС Елбрус за 8 дни е изтеглена над 50 000 пъти

5
1629

Дистрибуцията на ОС Елбрус преди няколко дни бе предоставена за свободно изтегляне. Достъпът до нея бе даден на 2-ри април тази година. Операционната система Елбрус е руска разработка, проект на компанията МСЦ.

Днес МСЦ заяви, че през първите осем дни операционната система е изтеглена над 50 000 пъти, което се оказа приятна изненада за създателите на този проект. МСЦ сподели, че поради големия наплив от желаещи да изтеглят Елбрус, на определени моменти сървърите са се претоварвали и линковете не са работели.

Според служителите на компанията, анализът на излязлата операционна система може да е много полезен за разработчиците на руски софтуер. Те подчертаха, че всеки един потребител може да изтегли и инсталира Platform Development Kit „Елбрус“, да изследва интерфейса и структурата и да пише собствени приложения за руската х86 платформа.

Експертите предполагат, че няколко десетки хиляди изтегляния на дистрибуцията на операционната система Елбрус са признак на явен интерес от страна на руските програмисти и разработчици, както и от обикновените потребители.

„Това е нишов продукт и освен на чиновниците и ентусиастите тази ОС на никого не е интересна. Ето защо десетките хиляди изтегляния са нелош резултат“ – каза Карен Азарян, генерален директор на Института за изследване на интернет.

Към днешен ден е достъпна третата версия на Елбрус, а сега се подготвя четвъртата версия с Linux ядрото 4.9. Очаква се тя също да бъде предоставена за свободно изтегляне.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
ШишоMishoTrialOzzyManjaro Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Manjaro
Manjaro

Руските бози са ни пределно ясни.Който иска читава дистрибуция със страхотен интерфейс, да заповяда: https://manjaro.org/download/deepin/

Trial
Trial

Оффф, гръмни се, олигофрен.
Колкото повече алтернативи, толкова повече!

Шишо
Шишо

На какъв компютър ще си пуснеш ‘алтернативата’?

Ozzy
Ozzy

Челавек да падладеет.

Misho
Misho

Нормално. Тества се за да се добие представа дали става за нещо.