Ръководителите на американските IT компании ще влизат в затвора за изтичане на лични данни

0
539

Американският сенатор на щата Орегон Рон Уайдън разработи законопроект за защита на персоналните данни, аналогичен на GDPR регламента, приет в Европа, само че още по-твърд.

Работната версия на проектозакона Consumer Data Protection Act е публикувана за всеобщо обсъждане. Сенаторът предлага нови пълномощия за Федералната търговска комисия (FTC). Тя ще може да изследва обстоятелствата за изтичането на лични данни от сървърите на IT компаниите и ще има право да привлича към наказателна отговорност ръководителите на тези IT компании.

Ако този законопроект бъде приет, всички американски IT компании с годишен доход над един милиард щатски долара ще бъдат задължени да се отчитат за мерките, които са предприели за защита на потребителските данни. Същото важи и за IT компаниите с над 50 милиона потребители. При неизпълнение на тези изисквания, компанията може да бъде глобена със сума до 4% от нейния годишен доход. А ако се изясни, че компанията е скрила факта на изтичане на информация, нейният ръководител може да бъде лишен от свобода за срок от 10 до 20 години в зависимост от последствията от това изтичане.

Към днешен ден в укриване на информация за изтичане на потребителски данни бяха уличени Uber, Facebook и Google.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за