fbpx
1.4 C
София

Рядка мозъкоядна амеба продължава да се разпространява все по-широко в САЩ

Най-четени

Рядка мозъкоядна амеба се разпространява в САЩ. Докато преди повечето инфекции са се случвали в южната част на страната, напоследък са установени и по-северни инфекции. Климатичните промени и по-високите температури увеличават способността на амебата да оцелява в райони, където преди не е могла.

Какво представлява тя?

Naegleria fowleri, позната като мозъкоядна амеба, е едноклетъчен организъм, който обикновено вирее в топли сладки води. Може да бъде открит и в обществени места, където има пръскане. Хората се заразяват, когато микроскопичният организъм попадне в носа им и навлезе в мозъка чрез обонятелния нерв, който предава информация за миризмите от носа към мозъка.

След като амебата достигне целта си, тя започва да разрушава мозъчната тъкан, причинявайки инфекция, известна като първичен амебен менингоенцефалит (ПАМ). Разрушава мозъчната тъкан, като отделя токсични молекули. Имунната система се опитва да се пребори с инфекцията, като изпраща имунни клетки и течност към мозъка. Комбинацията от токсичните молекули и имунния отговор причинява оток на мозъка и смърт.

С процент на смъртност над 97 %, инфекцията се придвижва бързо след заразяването.

Първоначалните симптоми включват главоболие, треска, гадене и повръщане, последвани от скованост на врата, объркване, припадъци, халюцинации и кома. Симптомите могат да започнат от един до 12 дни след експозицията, а смъртта обикновено настъпва в рамките на около пет дни. Не е известно ефикасно лечение, а диагнозата почти винаги се поставя твърде късно.

Само четири от 154-те случая, съобщени между 1962 и 2021 г. в САЩ, са преживели инфекцията. В световен мащаб са документирани само около 430 случая.

Мозъкоядната амеба се разпространява все по на север

Въпреки че инфекциите от този фатален микроорганизъм са изключително редки, изглежда, че случаите се промъкват все по на север в САЩ. Патогенът е открит за първи път в Айова това лято, след като жител плува в езеро в южната част на щата. От предпазливост Министерството на здравеопазването на Айова затвори плажа на езерото за около три седмици.

Вторият случай е регистриран през август, след като дете е плувало в река Елкхорн. Щатът никога преди това не е съобщавал за заразяване с ПАМ.

Друго момче почина, след като беше изложено на въздействието на амебата в езерото Мийд в Невада. Разследване установи, че момчето може да е било изложено на въздействието на амебата в началото на октомври и да е започнало да развива симптоми около седмица по-късно.

Въпреки че повечето инфекции в Съединените щати се дължат на хора, които плуват в топли езера, едно известно огнище в Аризона се дължи на топли подпочвени води. Амебата се развива в кладенец.

Naegleria fowleri става по-разпространена с повишаването на температурите в сладководните езера и реки.

По-високите температури не само улесняват оцеляването и растежа на патогените, но и карат хората да влизат повече във водата, което може да увеличи риска от инфекции.

Затоплянето, предизвикано от климатичните промени, означава, че амебата вече може да се среща в райони на страната, където преди не е имало.Това удължава и продължителността на живота на амебата след летните месеци.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини