fbpx
11.8 C
София

Сайт ни помага да запазим комуникацията си от нежелани погледи

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Предполагам, че всеки от вас е гледал някоя от историите за британския таен агент 007, или друг филм на шпионска тематика и сте виждали как след получаването на съобщението, 007 или, който и да е от неговите колеги го унищожава – независимо дали го гори, накъсва на съвсем малки парченца, поглъща го, или в по нов вариант въпросното съобщение е програмирано за самоунищожение.

Именно подобна услуга (при това напълно безплатно) ни предлага сайтът Burn Note. Как работи самата услуга? Още на началната страница ви посреща бяло поле с редове, което прилича на страница от обикновена тетрадка, в което да напишете своето съобщение. Преди да натиснете бутона Send (от англ. „Изпрати“) в долния ляв ъгъл може да видите бутон „Options“, от където да настроите различни предпочитания за вашето писмо, като например след какъв период от време след неговото прочитане, то да се изтрие. Може също така да изпратите съобщение, което получателя да не може да го копира, т.е. ще трябва да го запомни или ръчно да си го запише.

След като сте готови, натискате бутона „Send“ и се появява малък правоъгълник с линк към адреса, на който се съхранява вашето съобщение, който да копирате и да пратите на вашия познат. След като човекът, на когото сте пратили линка отвори съобщението, и в зависимост от това, какво време на живот сте задали на вашето съобщение, то се самоунищожава.

След прочитане на съобщението, човекът, на когото сте го пратили може да ви отговори натискайки бутона Reply (от англ.: „Отговори“), като по този начин вашата комуникация остава секретна и далеч от нежеланите погледи.


Само след половин минута съобщението е изчезнало и никой не може да го види

Увереност за надеждността на предлаганата от Burn Note услуга, човек може да придобие, особено, когато прочете политиката за конфиденциалност.

Първото, което може да ви успокои е, че Burn Note не споделят информация за вас с трети страни, освен в изключителни случаи – по искане от властите, и то, ако отговорните лица в сайта сметнат, че искането на въпросната информация е оправдано.

Отделно от това се разкрива начина на криптиране на съобщенията и друга техническа информация, като например факта, че вашите съобщения „живеят“ толкова, колкото сте им задали в настройките, а тъй като от сайта не правят бекъп на съобщението то е невъзможно да бъде разкрито

Що се отнася до самата структура и подредба на „политиката“ на сайта, то това е най-ясната като изказ, прозрачна (без противоречащи си клаузи) и подробно написана политика за конфиденциалност, поне от тези, които съм чел.

Хората от Burn Note предоставят подробна техническа информация за функционирането на услугата.

Ако искате може да си създадете акаунт, което ще ви предложи и да ползвате допълнителни услуги.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини