fbpx
1.8 C
София

Сатя Надела има решение за монопола на Apple върху приложенията в операционните ѝ системи

Най-четени

Светът чака да види дали Конгресът на САЩ и американският съд ще предприемат мерки срещу монополната сила на технологичните гиганти и как двата органа ще решат бъдещето на магазина за приложения App Store на Apple. Тези събития са идеални за конкурентни компании като Microsoft да започнат експанзия със собствените си магазини за приложения и алтернативни услуги за доставяне на софтуер до потребителите. Нека не забравяме, че това е компанията, която през 90-те години на миналия век беше съдена заради това, че интегрира Internet Explorer, собствения си браузър, по подразбиране в операционната система Windows, като според регулаторите тогава, това ограничава конкурентността за останалите браузъри на пазара (интересно, че Internet Explorer обаче никога не стана особено използван браузър). Някои от вас може би дори ще кажат, че компанията се връща към старите си трикове с новата си Windows 11, в която ще интегрира по подразбиране приложението Teams, което може да ограничи възможността за конкуренция на играчи като Zoom и Slack.

Но в днешния епизод на подкаста The Verge’s Decoder председателят и изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела предполага, че има фундаментална разлика между визията му и това, което Apple и Google правят. Той твърди, че те са оплели операционните си системи и магазините си за приложения до такава степен, че правят лоша услуга на разработчиците. Това е моментът, в който Microsoft може да се намеси, смята Надела, казвайки, че в момента съзира реална възможност за компанията му, защото според неговите думи това, което се случва на пазара в момента, е, че двата други технологични гиганта са елиминирали дистанцията между собствените си приложения и операционните си системи, а освен това са монополизирали пазара и се възползват от този факт, увеличавайки печалбите си и ограничавайки приходите на конкурентите си.

Какво има предвид Сатя Надела? Първо, Apple и Google имат изискване разработчиците им да плащат до 30 процента комисионна от приходите си и да използват задължително системата за разплащания на двете компании, като нямат възможност да използват своя алтернатива за приемане на потребителски такси. Докато магазинът за приложения на Windows 11 ще даде възможност, поне през първите години, разработчиците да получават 100% от приходите от приложения, които получават, без никакви комисионни.

Второ, Microsoft изрично ще позволи на компаниите да изграждат цели магазини за приложения, част от големия магазин на Windows 11 – започвайки от Amazon Appstore, за който Microsoft твърди, че ще донесе приложенията за Android в Windows среда. „Ще приветствам всеки друг магазин за приложения“, казва Надела, „включително и този на Google, ако компанията има интерес. Директорът на Windows отдела на Microsoft Panos Panay също е отворен за въвеждане на приложенията на Steam и Epic Games в магазина за приложения на Microsoft”, допълва той.

Apple отдавна се противопоставя на идеята да разреши на външни разработчици на приложения да направят нещо като собствен „подмагазин“, част от голямата платформа App Store, макар че е имало такива предложения към компанията в миналото. Мениджърите на Apple многократно са използвали оправданието, че компанията няма да има възможност да гарантира безопасността, качеството и съдържанието на приложенията. В този аргумент има доста противоречия – един от тях е, че всъщност дори към момента компанията няма възможност да следи всяка една продукция в Netflix, всяка една песен в Spotify или съдържанието в други подобни платформи. Въпреки това, някои потребители в крайна сметка приветстват това решение на Apple, тъй като компанията от много време привлича потребителите, благодарение на високото усещане за надеждност и сигурност, които създава като част от публичния си имидж.

Реален аргумент или просто рекламен трик?

Въпреки това, критиците на Apple не могат да бъдат заглушени с този аргумент – именно те твърдят, че всъщност в момента App Store не предлага значително количество на куриране и предварителен преглед на публикуваните приложения, нито предлага достатъчно високо ниво на сигурност и филтър за качество, за да заслужава 30-процентовата комисионна, с която таксува разработчиците на приложения. В крайна сметка не липсват и случаите, в които са откривани приложения със зловреден код в магазина за приложения на Apple. В допълнение критиците твърдят, че компанията вече получава достатъчно възнаграждение за поддържането на магазина App Store от високите цени на устройствата си.

Сатя Надела казва, че Microsoft също има не по-малък ангажимент към сигурността и надеждността на магазина си за приложения:

„За нас е важно да отбележим, че искаме да решим същите проблеми със сигурността и надеждността, защото това е една от причините да създаваме магазин за приложения в нашата операционна система. Но в същото време магазинът може да се използва на различни нива от създателите на софтуер, на които искаме да дадем високи конкурентни възможности.“

Microsoft вижда възможност да даде на разочарованите разработчици на Apple и Google алтернатива и го прави по категоричен начин на Microsoft, рекламирайки отвореността на своята платформа, но в същото време и тя фаворизира собствените си приложения, като ги популяризира и групира, а някои от тях директно интегрира в операционната си система. Въпреки това обаче, заявката за гъвкавост и достъпност за разработчиците, която компанията дава, относно магазина си за приложения, си струва да бъде отчетена.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини