8.6 C
София

Япония арестува трима души за публикуване на откъси от филми в YouTube

Най-четени

Трима души са арестувани от полицията в Япония за публикуване на кратки откъси от филми в YouTube. Заподозрените са обвинени в незаконно разпространение на защитени с авторски права материали, като по този начин са нарушили закона за авторското право – изключително стриктно спазван в много азиатски държави, в това число и Япония.

Въпреки пословичната стриктност, с която Япония преследва нарушенията на авторското право, трите ареста са първите в историята на страната, извършени за публикуване на части от филми онлайн.

Тримата души са създавали и качвали т.нар. „fast movies” или бързи филми – видеа, които съдържат сцени или статични изображения, предоставящи кратко резюме на съдържанието на един филм, които се изрязват и създават без разрешението на притежателите на авторските права, в случая компаниите за дистрибутиране на филмите. Фрагментите обикновено продължават около 10 минути или по-малко и обясняват целия сюжет на един филм от началото до края, за онези които нямат време или желание да гледат цялата продукция.

Двама от тримата арестувани са на 25 години, а единият е на 42, според The Japan Times. Полицията на Япония твърди, че триото е заподозряно и задържано за създаването и публикуването на пет „бързи филма“ между 7 юни 2020 и 21 юли 2021. Полицията казва, че създателите на видеоклипове са получавали приходи от реклами, пропорционални на броя гледания на видеата.

Законите са авторското право са сложни и варират в различни държави, а заедно с тях и дефинициите за честна употреба на дадено авторското съдържание. Агенцията на японското правителство по културните въпроси казва, че изключенията от законите за авторското право в Япония са строго определени, „за да не накърняват неправомерно интересите на притежателите на авторски права и да се предотврати възпрепятстването на нормалното използване на защитени с авторско право произведения.“

Полицейското управление на окръга Мияги е открило бързите филми по време на кибер разследване през юли 2020 г. Органите на реда са идентифицирали тримата заподозрени в сътрудничество с Content Overseas Distribution Association, базираната в Токио организация „, чрез която притежателите на съдържание и свързаните с авторското право организации си сътрудничат за намаляване на пиратството по целия свят и за активно насърчаване на международното разпространение на японско съдържание, като музика, филми, анимация, телевизионни програми и видео игри. “

Към 14 юни 2021 г. CODA съобщава, че 55 акаунта са публикували незаконни бързи филми в YouTube, които са общо са събрали около 477 милиона гледания, според The ​​Japan Times. CODA изчислява пропуснатите ползи на притежателите на авторски права от тези видеоклипове на около 96 милиарда йени или над 866 милиона долара. Някои японски потребители обявиха протест срещу арестите, твърдейки, че „бързите филми“ им позволяват да вземат по-добра преценка дали искат да дадат шанс на една продукция или не.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини