САЩ забрани влизането на IT специалисти с работната виза H-1B

6
1415

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп спря издаването на визите H-1B с които в страната идваха да работят чуждестранни IT специалисти. Ограничението е временно и важи до края на тази година, но по-късно може да бъде продължено. Американските IT компании не харесаха това решение на властите.

Доналд Тръмп е категорично против имигрантите да вземат работата на американците. Администрацията на Тръмп забрани визите H-1B, L-1 (предприемачи),  J-1 (учени) и H-2B (сезонни работници), като по този начин би трябвало да се освободят 525 000 допълнителни работни места. Важно е да се отбележи, че чужденците, които вече са получили една от тези визи, остават в САЩ – ограниченията важат само за новите визи.

Генералният директор на Google Сундар Пичай изказа разочарованието си от това решение. Статистиките показват, че три четвърти от издадените H-1B (около 85 000 души) са дадени именно на IT специалисти от различни страни.

„Имиграцията има огромен принос за икономическия успех на Америка и я направи световен лидер в областта на технологиите, а Google – компания, каквато е днес“ – написа Пичай в своя Twitter акаунт.

Партньорът на  Y Combinator Густав Альстромър е пристигнал в САЩ с H-1B виза.

„Аз пристигнах с H-1B и много други IT специалисти постъпиха по същия начин. Ние не краден работни места, а създаваме нови IT сектори“.

Твърдото си несъгласие с това решение изказа и Илън Мъск, който заяви, че визовата реформа има някакъв смисъл, но тази забрана е твърде мащабна.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари