САЩ забрани доставките на Windows и iPhone на китайските, руските и венецуелските военни

11
1190

САЩ за пореден път затегна правилата за експорт в някои държави. От днес, 29-ти юни, влизат в сила две нови разпоредби на Бюрото по промишленост и сигурност (BIS) към министерството на търговията на САЩ, които още повече ограничават експорта на чувствителни технологии в Китай, Русия и Венецуела.

Първата разпоредба отменя съществуващото досега изключение за някои американски компании, които можеха да доставят в тези страни широк спектър от стоки, ако тези стоки са за използване от цивилното население. Това са различни лагери, полупроводникови компоненти, компютри, телекомуникационно оборудване, радиолокационни системи, оборудване за производство на самолетни двигатели и други. Сега вече, дори и тези стоки да са единствено за цивилно използване, за да осъществи какъвто и да било експорт, съответната компания трябва да получи специален лиценз от министерството на търговията на САЩ.

Тази първа разпоредба важи от днес за Китай, Русия, Венецуела, Армения, Азербайджан, Украйна, Белорусия, Казахстан и Ирак.

Втората разпоредба засяга единствено Китай, Русия и Венецуела и разширява понятието „За военно използване“ на стоките, което силно ще стесни възможностите на тези страни да купуват американски стоки, технологии и софтуер. Въвежда се понятието „краен въоръжен потребител“, с което се подразбират въоръжените сили, националната гвардия, националната полиция, разузнавателните служби, както и „всяко физическо лице или организация, чиито функции или действия са предназначени за поддръжка на военното използване на съответната стока“.

В блога на международната правна кантора Pillsbury Winthrop Shaw Pittman се отбелязва, че новите разпоредби включват и iPhone, както и копията на операционната система Windows.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари