САЩ изглежда се опитва да елиминира Huawei като световен доставчик на чипове

12
2742

Администрацията на Белия дом възнамерява да задължи чуждестранните компании, които използват американско оборудване за производството на чипове, да получават и използват лиценз-разрешително за производство на чипове по поръчка на Huawei. Информацията е на агенция Reuters, която цитира свои източници, но засега няма официално потвърждение на тези данни.

Според агенцията, тази стъпка е предприета с цел отслабване позициите на китайския технологичен гигант. Подобна неофициална информация имаше и по-рано. Но някои пазарни аналитици са на мнение, че с въвеждането на тази мярка САЩ ще навреди повече на себе си:

„Това ще окаже по-голямо негативно влияние на американските компании, отколкото на Huawei, понеже Huawei ще си създаде съвсем друга, собствен мрежа от доставчици на чипове“ – твърдят аналитиците.

Според Reuters, сега инициаторите на тази идея са намерили начин да минимизират вредата за американските компании. Агенцията отбеляза, че повечето производители на чипове използват оборудването на американските компании Lam Research, KLA Corp, Applied Materials и САЩ може да въведе задължителен лиценз за използването на тази техника и по този начин голям брой фабрики за производство на чипове ще трябва да спрат продукцията си за Huawei.

Очевидно е, че този лиценз ще ограничи производство и продажбите на чипове за Huawei на компанията Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), която е най-големият в света производител на чипове по поръчка.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари