Федералната комисия по телекомуникациите на САЩ (Federal Communications Commission, FCC) включи официално в списъка на организации, застрашаващи националната сигурност и тази на гражданите на САЩ компанията за компютърна сигурност и защита Kaspersky. Освен това, тук бяха включени и поредните две китайски компании China Telecom и China Mobile, предава Reuters.

Новината за включването на Kaspersky в списъка на комисията идва на фона на продължаващия военен конфликт между Русия и Украйна и налаганите от Запада санкции към компании и организации, свързани с управлението в Москва.

Белият дом нееднократно през последните няколко години твърди, че Kaspersky е организация с близки връзки с Кремъл. От компанията отричат каквито и да е отношения между тях и службите на Руската федерация. Kaspersky положиха усилия да бъдат оневинени, прехвърляйки част от инфраструктурата си в Швейцария, откриването на кода на основните си програми и демонстрира готовност за сътрудничество. Конкретни доказателства за сътрудничество между разузнавателните служби на РФ и Kaspersky, засега не са предоставени. По-рано този месец компанията попадна в полезрението на Федералната служба за информационна сигурност на Германия, които излязоха със съвет към местния бизнес и организации да премахнат от мрежите си софтуер на Kaspersky. Както в този, така и в настоящия случай, от руската компания излязоха с официално изявление, в което заявяват убеждението си, че са жертва на геополитически битки.

„Kaspersky вярва, че днешното разширяването на тези забрани за субсидирани от FCC организации е също толкова несъстоятелно и идва в отговор на геополитическия климат, а не на подробна оценка над надеждността на продукктите и услугите на Kaspersky“, пишат от руската компания.

Освен Kaspersky, комуникационната комисия на САЩ включи в забранителния си списък и две големи китайски компании – China Telecom и China Mobile. Те са присъединени към вече включените в списъка други китайски бизнеси, като Huawei, ZTE, Hytera, Hangzhou Hikvision Digital Technology Company и Dahua Technology Company.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари