2.3 C
София

САЩ разреши на компанията Synchron Inc. да тества мозъчни импланти върху хора

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Популярното издание Bloomberg съобщи, че американската компания Synchron Inc. е получила от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) официално разрешение за започване на тестовете на мозъчни импланти върху хора. Главната цел на тези изпитания не е само тестването на самите функции на съответния имплант, а и възможност да се докаже на целия свят, че поставянето на мозъчни импланти и тяхната по-нататъшна работа е съвършено безопасно за човека. Това се счита за голям пробив, понеже компанията на Илън Мъск Neuralink засега тества своите мозъчни импланти само върху лабораторни животни, предимно маймуни.

След получаването на това официално разрешение Synchron Inc. започва клиничните тестове на мозъчните импланти на територията на САЩ. На здравите хора това едва ли може нещо да даде, понеже възможностите на днешните импланти са съвсем скромни, но за хората с определени хронични заболявания или частична/пълна парализа тази нова технология може да се окаже истински подарък. Така например след имплантирането на устройството Stentrode, парализираният, с помощта на своите мозъчни импулси може да управлява различни електронни устройства. Например, със силата на мисълта да управлява курсора на екрана на компютъра.

Създателите на новата технология специално подчертават една от най-важните особености на Stentrode. За поставянето на импланта не се налага да се прави операция на черепа. Чипът се вкарва в един от големите кръвоносни съдове на шията с помощта на обикновена инжекция, след което той се придвижва до главния мозък. Това е много по-комфортно от каквато и да било операция.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини