Националната лаборатория на САЩ „Лорънс Ливърмор“ разсекрети 750 филма, на които са заснети ядрени взривове за периода от 1945-1992 година в полигона на щата Невада и в Pacific Proving Grounds на Маршаловите острови. Сега тези видеа могат да бъдат разгледани от всеки.


В YouTube са качени 64 видеа. Процесът на сканиране на всички 7000 доскоро секретни филма ще стане в продължение на около 2 години. Това са атмосферни ядрени взривове, направени за да се поучи военно превъзходство по времето на Студената война. Досега тези филми са съхранявани в специални трезори с повишена сигурност.

Този проект отне пет години на екипа, а за обработката на останалите видеоматериали са необходими още около две години. За много от тях е необходимо допълнително разрешение от военните.

С търсенето и дигитализирането на тези филми се занимава ядреният физик Грег Спригс и филмовият критик Джим Мой. Според Спригс, съществуват около 10 000 материала с ядрени и термоядрени взривове в атмосферата на Земята. Към днешен ден са сканирани 4200 филма и са анализирани около 500 видеа. В YouTube е публикувана съвсем малка част от тях.

Публикуването на филмите с опустошителните пробните ядрени и термоядрени взривове от времето на Студената война би трябвало да окажат влияние на всички държави да не използват ядрени оръжия в бъдеще.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари