САЩ създава консорциум за добив на ресурси без да включва Русия

9
1421

Агенция Reuters съобщи, че администрацията на президента Тръмп активно разработва проект за международно споразумение за добив на ресурси на Луната. Партньори в този консорциум ще бъдат Канада, Япония, ОАЕ и държави от ЕС. Русия няма да получи покана за участие. Интересно е, че в това споразумение се предвижда създаването на „зони по безопасност“ около бъдещите лунни бази за добив на полезни изкопаеми. Тези зони имат право да защитават базите за добив на ресурси от Луната.

Според тази информация, договорът се нарича Artemis Accords (споразумението Артемида) и ще се реализира от НАСА. В рамките на този консорциум САЩ планира през 2024 година да се завърне на естествения спътник на Земята чрез пилотирани мисии и да започне строителството на дългосрочни лунни бази.

Зоните за безопасност около бъдещите лунни бази се създават с цел предотвратяване на потенциални загуби или намесата на други държави-конкуренти или компании, работещи в непосредствена близост.

В договора са описани и правилата в рамките на международното законодателство, на базата на които компаниите, извършващи добив на Луната, ще имат право на собственост върху ресурсите.

Според агенцията, съюзните на САЩ държави засега не са се запознали с текста на този проект, понеже той още не е напълно готов. Проектът ще бъде представен на партньорите през следващите няколко седмици. На този етап Русия не се разглежда като партньор в този проект. Няма никаква информация за Китай, който има собствена лунна програма.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари