САЩ също следи телефоните за изследване разпространението на COVID-19

5
619

Практиката не е нова – вече знаем, че Израел и Иран правят същото със своите антитерористични технологии. Изумително е обаче как в моменти като този (масовото заразяване с COVID-19) правителствата прибягват до необичайни мерки като следене на телефоните на своите граждани.

САЩ не прави изключение. Според Wall Street Journal, федералните, щатските и районните институции използват GPS данните на мобилните устройства на потребителите и ги съгласуват с информацията за заразени с новия коронавирус. Информацията е анонимизирана и помага на управляващите да предотвратяват евентуални струпвания на повече хора на едно място, които взаимно да се инфектират. Целта е да се създаде интернет портал, отразяващ положението в около 500 американски града – дали хората в тях се съобразяват с новите правила и как това се отразява на търговията. Американският здравен комитет (CDC) получава данни през специална COVID-19 мрежа, упправлявана от експерти от Харвард, Джонс Хопкинс и Принстън.

Ползите от технологията са несъмнени. Хората, които се събират на групи, ще бъдат уведомявани, че техните действия носят опасност за живота на околните. Въпросът е колко от информацията остава анонимна пред очите на специалистите и ще се деактивира ли технологията когато заплахата премине. Все пак ако решите да си разходите кучето навън, правителството ще знае. Засега от CDC и Белия дом отказват да коментират тази информация.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари