САЩ ще строи свой собствен термоядрен реактор

10
4609

Плановете на САЩ за изграждането на прототип, а след това и на действащ рентабилен термоядрен реактор станаха много по-ясни. В новия официален документ, публикуван от Националните научни, технически и медицински академии (NASEM), е изложена стратегията за разработването на термоядрена електроцентрала. Това е многомилиарден проект, който трябва да бъде изграден възможно най-бързо.

Документът се състои от 91 страници, като в него не са посочени конкретни дати. В него са включени анализ и оценка на сроковете и времето, когато термоядрената енергия трябва да стане икономически изгодна, ако енергийният сектор възнамерява да я включи в плана си за прекратяването на въглеродните емисии към, 2050 година. Основната идея е, че ако към 2035 година не бъде представен реален проект на термоядрена електроцентрала, моментът ще бъде изпуснат и технологията на синтеза няма да бъде включена като източник в пакета източници на чиста енергия.

Идеята за изграждането на електроцентрала с термоядрен синтез на територията на САЩ възникна през 2018 година, когато учените от NASEM заявиха, че Америка е прекалено свързана с проекта ITER – гигантският международен термоядрен реактор, който се изгражда във Франция. През 2020 година американските специалисти по физиката на термоядрения синтез представиха нов план за строителството на пилотна електроцентрала, която да генерира икономически изгодно електричество.

Привържениците на тази идея твърдят, че подобна термоядрена електроцентрала ще даде възможност на САЩ да изпревари своите конкуренти от Европа и Азия. Освен това, благодарение на наскоро направените пробиви в производството на мощни магнити и високотемпературни свръхпроводници, 3D печат и компютърно моделиране, американската станция ще бъде по-малка и няма да е толкова скъпа, каквато е ITER.

Според представената пътна карта, американската термоядрена електроцентрала трябва да започне да работи през 2040 година, като мощността на тази централа не е много висока – 50 мегавата, Но това ще бъде достатъчно, за да се разбере как най-лесно електроцентралите от подобен тип да бъдат интегрирани в стандартната енергийна мрежа. Строителството на тази електроцентрала също няма да е особено скъпо – около $5, максимум $6 милиарда.

За сравнение термоядреният реактор ITER е проектиран да генерира от 250 до 630 мегавата електричество, но цената на този проект е около 22 милиарда евро, като неговото стартиране е предвидено да стане не по-рано 2028 година.

В доклада на американски физици са изброени най-важните технологични задачи, които трябва да бъдат решени, преди новият термоядрен реактор да бъде изграден на територията на САЩ. Така например, ако новият реактор, като ITER, при своята работа ще използва деутерий и тритий, учените трябва да намерят начин за получаването на по-големи количества тритий близо до термоядрения реактор. В противен случай термоядреният реактор може бързо да погълне целия световен запас от това вещество.

Скептиците предупреждават, че физиката на термоядрения синтез не е поредният IT стартъп, който може да бъде създаден в някои гараж и ако нищо не се получи, всички да си отидад вкъщи. Тук рисковете са много по-големи, а грешките критични.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари