fbpx
1.4 C
София

Сблъсък между САЩ и ЕС относно субсидиите за електрически автомобили

Най-четени

Европейският съюз (ЕС) се обяви срещу Закона за намаляване на инфлацията на президента на САЩ Джо Байдън, който включва данъчни облекчения за произведени в САЩ електрически превозни средства (ЕПС) и батерии.

Според Брюксел тези облекчения ще поставят електрическите автомобили, произведени в ЕС, в неравностойно положение на печелившия вътрешен пазар на САЩ. 

Европейските министри се опасяват също, че оплакванията им не са били чути от Вашингтон. 

Не съм сигурен дали те са наясно с нашите опасения.  Политиците трябва да направят всичко, за да избегнат сценарий на противопоставяне или дори търговска война.

Кристиан Линднер, министър на финансите на Германия.

Френският му колега Бруно Льо Мер заяви: 

Очаквам Европейската комисия да излезе със силен отговор на тази политика на САЩ, която според мен може да навреди на тази равнопоставеност между европейските и американските компании.

Съгласно Закона за намаляване на инфлацията домакинствата могат да получат до 7500 долара данъчни облекчения за закупуване на нов електромобил или 4000 долара за употребяван автомобил.

За да се ползва данъчен кредит, законопроектът изисква електромобилът да съдържа батерия, произведена в Северна Америка и използваща минерали, добити или рециклирани на континента.

Условието е част от стремежа на президента Джо Байдън за увеличаване на капацитета на САЩ за производство на батерии и намаляване на зависимостта от чуждестранни вериги за доставки. Европейският съюз и Южна Корея в миналото изразиха загриженост по отношение на предложението с аргумента, че то ще наруши правилата на Световната търговска организация.

В понеделник комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон заплаши да предприеме „ответни мерки“ срещу САЩ, като нарече субсидиите „в разрез с правилата на Световната търговска организация (СТО)“.

Ако Вашингтон не се съобрази с мнението на партньорите си от ЕС, блокът може да „отиде в СТО“ и да изложи аргументите си там, заяви той пред BFM Business.

Брюксел и Вашингтон създадоха работна група, която да се опита да намери решение.

Комисарят по търговията на ЕС Валдис Домбровскис заяви при пристигането си за срещата в Брюксел, че въпросът се обсъжда „широко“ с американските колеги, както и чрез съвместната работна група.

Ограничението за данъчни облекчения за автомобили, сглобявани извън Северна Америка, ще осигури 369 млрд. долара за намаляване на емисиите на парникови газове и инвестиции във възобновяеми енергийни източници. 

Правителството на САЩ очаква, че тези мерки ще намалят емисиите на парникови газове в Америка с около 40 % до 2030 г. в сравнение с нивата от 2005 г.

Когато бъде подписан, законът ще се превърне в най-голямата инвестиция, която САЩ някога са правили за справяне с изменението на климата и намаляване на въглеродните емисии в страната.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини