fbpx
24.8 C
София

Световната банка алармира за „изгубено десетилетие“ за световната икономика

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Световната банка предупреди, че глобалният икономически растеж може да се забави до 30-годишен минимум и до 2030 г. да достигне 2,2% годишно. Организацията отбеляза, че тази перспектива може да стане още по-неблагоприятна, ако избухне нова световна финансова криза, придружена от глобална рецесия. Подобни сценарии могат да бъдат избегнати само чрез „амбициозни инициативи“, които стимулират заетостта, повишават производителността и ускоряват инвестициите.

Поради тази причина десетилетието до 2030 година може да се окаже изгубено за световната икономика. Същевременно забавянето на световния икономически растеж може да окаже осезаемо въздействие върху начина, по който светът се справя с глобалните предизвикателства като изменението на климата, бедността и неравномерното разпределение на доходите, се казва в публикувания вчера доклад.

Световната банка отбеляза, че тази динамика се дължи на кризисните събития от последните няколко години, като например COVID-19 пандемията и руската инвазия в Украйна.

Световната банка следи и развитието на банковия сектор, тъй като повишаването на лихвените проценти и затягането на финансовите условия увеличават разходите на развиващите се страни по заемите, заяви Айхан Косе, директор на групата за прогнози на Световната банка, цитиран в съобщение на организацията. Той отбеляза, че перспективите до 2030 г. могат да станат по-мрачни, а спадът на световния икономически растеж – значително по-рязък, ако избухне нова световна финансова криза, особено ако тази криза е съпроводена от глобална рецесия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини