Северна Корея изстреля крилата ядрена ракета с голям обсег

2
1061

Военната академия на науките на Северна Корея съобщи за успешно изстрелване на ядрена ракета от нов тип с голям обсег. Официалната телеграфна агенция на КНДР потвърди, че успешно е поразена цел на разстояние 1500 километра.

Ракетната програма на Северна Корея датира от средата на 60-те години на миналия век. През 2006 година  съветът за сигурност на ООН прие редица резолюции и въведе санкции заради изстрелваните от КНДР балистични ракети и най-различни ядрени изпитания. Заради тези санкции страната се оказа в на практика пълна експортна блокада, но това не й попречи през 2017 година да тества нови балистични ракети със среден и голям обхват.

Севернокорейските крилати ракети обикновено предизвикват по-малък интерес в сравнение с балистичните, понеже резолюциите на на съвета за сигурност на ООН не забраняват тяхното разработване. Но крилатата ядрена ракета с голям обсег от нов тип, която Северна Корея успешно тества през нощта на 11-ти срещу 12-ти септември, се позиционира от властите като оръжие с изключително голямо значение. Старшият научен сътрудник на фондация Карнеги, която се бори за международен мир заяви, че това е общоприетият евфемизъм за оръжия, които имат ядрен потенциал. Тестовете на новата ракета са с продължителност около 126 минути. За това време тя е достигнала и успешно е поразила цел на разстояние 1500 км от мястото на изстрелването.

За новата ракета е известно само, че оборудвана с турбовентилаторен двигател.

3 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари