fbpx
21.8 C
София

Седемте най-вълнуващи космически мисии на 2020 година

Оригиналът е на Neel V. Patel

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Миналата година бе потресаваща за космическата индустрия, но 2020-та се очертава още по-наситена. Ще можем да видим немалък брой мисии до Луната, Марс и в орбита около Земята. Някои ще бъдат пилотирани, а други – само с роботи на борда. Нека да разгледаме седемте по-интересни космически мисии планирани за тази година.

1. Четири мисии до Марс

Настъпва наистина безпрецедентно време за изследване на Марс. В рамките на цели четири (четири!) различни мисии към Червената планета ще полетят нови космически кораби. Всички изстрелвания за обявени за месец юли. Най-голямата мисия е изпращането на нов роувър на НАСА до Марс, оборудван с редица високотехнологични инструменти, които се очаква да ни помогнат да разберем, дали е имало живот или може би и сега има нещо живо на Червената планета. В тази мисия дори ще бъде използван безпилотен дрон.

Китай ще изпрати на Марс своя собствен роувър Huoxing-1, който ще изучава повърхността и атмосферата на Червената планета в продължение на 90 дни. Европейската комисия и Роскосмос се обединиха, за да транспортират до Марс роувъра Rosalind Franklin , получил името на известния химик, участвал в най-новите изследвания на структурата на ДНК молекулата. Тази машина също ще търси живот на Марс. И накрая Обединените арабски емирства планират да изведат в марсианска орбита сателита Hope Mars Mission за изучаване химическия състав на атмосферата.

2. Програмата Commercial Crew

В рамките на тази програма американските астронавти започват да се отправят в космоса от американска земя за първи път от 2011 година. SpaceX и Boeing са на последните етапи от тестването на своите ракети и кораби, и сега предстои транспортирането на астронавти на НАСА до МКС на борда на космическите кораби Crew Dragon и Starliner. И двете компании възнамеряват да осъществят планираните пилотирани полети през първото тримесечие на тази година. Но като се има предвид предисторията на Starliner, шансовете на SpaceX са много по-големи. Но така или иначе се очаква да видим в действие нови космически апарати.

3. Мисията Artemis 1

Предишното име на тази мисия бе Exploration Mission-1. Това ще бъде първото изстрелване на ракетата на НАСА Space Launch System, която ще бъде най-мощната ракета в света, разбира се, когато бъде завършена. Но това няма да стане тази година. Artemis 1 е първата версия на SLS, която трябва да изпрати космическата сонда на НАСА с име Orion в безпилотен полет около Луната и дори около Марс. Плановете са Orion да остане в космоса минимум три седмици. Но има съмнения, че мисията ще бъде отложена за 2021 година. Забавянията от подобен род станаха нещо обикновено при SLS.

4. Мисията Chang’e 5

Да, така е. Китай планира цели две мисии за изследване на космическото пространство. Chang’e 5 е планирана за края на тази година и може да се каже, че е най-смелата мисия на Китай към днешен ден. На Луната ще бъде спуснат китайски апарат, който ще събере около 2 кг лунен прах и камъни от западната страна на по-близката страна на Луната. След това част от този апарат ще излети, за да се срещне с орбиталния модул, който да върне капсулата обратно на Земята. Ако мисията бъде успешна, то това ще бъде първият доставен от Луната материал от времената на съветската мисия Луна-24 от 1976 година.

5. Извеждането на мега съзвездия в космоса

Тази година ще можем да видим какво влияние на интернет ще окажат сателитните мрежи. В края на годината проектът Starlink на компанията SpaceX трябва да включва 720 сателита, които трябва да започнат да осигуряват бърза широколентова сателитна интернет връзка за територията на САЩ.

В същото време конкуриращата OneWeb възнамерява още от този месец да започне да извежда в земна орбита собствени комуникационни сателити и към края на годината да има група от 600 сателита. Компанията възнамерява да предложи услугите си през последното тримесечие. Навярно оплакванията на астрономите и на експертите по космически трафик ще се увеличат.

6. Изстрелването на космическия кораб Starship

Блестящият междупланетен космически кораб на компанията SpaceX, представен на света през месец септември 2019 година, един ден трябва да транспортира хора до Марс. Но предстоят много тестове и експерименти, свързани с неговото излитане. Илън Мъск счита, че първият тестов полет на Starship може да бъде осъществен до края на тази година, а първият опит да бъде изведен в орбита трябва да да стане през второто тримесечие на следващата година. Това са много амбициозни срокове и навярно ще трябва да бъден по-търпеливи. Но разработването върви с пълни сили и Starship е един от най-интересните космически проекти, които си струва да следим.

7. Пилотираният полет на New Shepard

Когато говорим за пилотирани кораби, не бива да пропускаме космическата компания Blue Origin на Джеф Безос. Нейната флагманска суборбитална ракета бе проектирана за извеждането на туристи в космоса. Към днешен ден компанията изстреля New Shepard дванадесет пъти. Шест от тези изстрелвания бяха осъществени от една и съща ракета. При последното изстрелване в космоса бе изведена капсулата, предназначена за екипажа, но с полезен товар, без самия екипаж. Идеята бе да се да се имитира максимално близка до истинската мисия ситуация. Генералният директор на компанията Боб Смит заяви, че планира да изведе хора в космоса в рамките на следващата една година. Blue Origin обикновено спазва сроковете и остава само да наблюдаваме какво ще се случи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини