Сенатът призова Visa и Mastercard да се откажат от Facebook Libra

1
728

Законодателите започнаха да оказват активен натиск върху участниците в асоциацията Libra Association – международният блокчейн проект на Facebook, с идеята те да преразгледат своите намерения. Да си припомним, че миналата седмица PayPal се отказа да участва в този проект. Изданието The Wall Street Journal неотдавна съобщи, че Visa и Mastercard също преразглеждат своето участие в проекта, понеже не желаят да привличат към себе си вниманието на регулаторните органи. А сега стана известно, че американските сенатори официално са се обърнали към Visa, Mastercard и Stripe със същия призив.

В писмото, адресирано до ръководството на тези компании, сенаторите демократи Брайън Шац (Brian Schatz) и Шерон Браун (Sherrod Brown) предупреждават за огромните рискове, присъщи на проекта Libra, включително „съдействието на финансовата престъпност и на тероризма, както и дестабилизирането на световната финансова система“. Законодателите предупреждават тези компании, че могат да се сблъскат със засилен контрол от страна на финансовите регулаторни органи дори и в бизнеса, който по никакъв начин не е свързан с блокчейна.

„По всичко личи, че Facebook иска да получи големи печалби от участието във финансова дейност без каквато и да било отговорност като регулируема компания, предоставяща финансови услуги. Ако поемете тази отговорност върху себе си, можете да очаквате повишено внимание не само към операциите и транзакциите, свързани с Libra, но и към цялата платежна и финансова дейност“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари