Сериалът „Чернобил“ постигна рекордно висок рейтинг и остави зад себе си „Игра на тронове“

46
7810

Минисериалът „Чернобил“ на HBO изведнъж върна призрака на взривилата се през 1986 година в Украйна атомна централа, разположен близо до река и град Припят, намиращи се близо до границата с Беларус.

Филмът предизвика истински фурор и масово се обсъжда от медиите и в социалните мрежи. Хората отбелязват преди всичко почти документалната точност на детайлите, правилната интонация и липсата на злорадство от съветския начин на живот. Само на шлемовете на пожарникарите са сложени червени звезди, навярно за да се подскаже на по-младите зрители, че действието се развива в Съветския Съюз, а не в днешна Русия.

Успехът на „Чернобил“ е унищожителен. Филмът веднага оглави рейтинга на уеб сайта IMDB, като преди ден той имаше колосалните 9,5 точки в тази класация, а днес неговият рейтинг дори се покачи до 9,6 – абсолютен рекорд в платформата. Филмът остави „Игра на тронове“ на шесто място в този престижен рейтинг, а „В обувките на Сатаната“ е на пето място.

„Чернобил“ включва пет серии, от които досега излязоха три. Ролята на заместник министъра на Съвета на министрите Борис Счербина изпълнява Стелан Скарсгард, който придава на партийния бос от Донбас скандинавска елегантност. В ролята на академик Легасов е Джаред Харис. Легасов е мъжът, който в своите дневници разказва всичко, което са видели очите му и са чули ушите му.

Споровете за причината за аварията в атомната централа не стихват и до днес. Но спокойния и разсъдителен подход към тази ужасна история предизвиква доверие в зрителя. Още повече, че всички герои са истински, всичко което се показва на екрана е било истина. Показан е героизмът на хората, които не позволяват топящото се ядро на ядрения реактор за отрови Европа и да загинат десетки милиони.

Филмът е изключително въздействащ и правдив, като пред него „Игра на тронове“ изглежда като една комедия.

46
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
36 Отговори на коментарите
23 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Agentpat™
Agentpat™

Американците кога ще разберат, че един филм, за да е напълно автентичен, трябва героите да говорят на езика на който говорят действащите лица в дадената страна – в случая руски. Като ги гледам как „плещят“ на перфектен английски, тотално ми се уби цялата атмосфера на филма. Това на „западняка“ сигурно не му прави впечатление, както не би му направило впечатление, че някакви извънземни в някой филм говорят на литературен енглиш.

MCMXLVIII
MCMXLVIII

Тогава зомбитата, хобитите, елфите и всички други подобни същества на какъв език трябва да говорят? Или те са измислени от американците, нека си „плющят на перфектен английски“…

до MCMXLVIII
до MCMXLVIII

Ако не си забелязал, във „Властелинът на пръстените“ елфите говорят на елфически. И думите им се превеждат със субтитри.

DragonSlayer
DragonSlayer

Еми, превеждат ги, защото малко хора говорят Куеня и Синдар. 🙂

Иван
Иван

Да бяха направили в Русия филм в памет на героите от Чернобил.Тогава всичко щеше да е автвентично, а не да дрънкат с оръжие и да правят военни паради за милиони , за да покажат колко велики войни са.Само че истината за събитията не ги устройва защото щяха хората да видят как се дава “ курбан“ с невинни съветски хора.

Леля ви
Леля ви

Който ползва Яндекс, както мен, ще знае за изобилието от документални филми за Чернобил на руски език и много факти , включително и йонизацията видима с просто око преди трагедията .

Iced
Iced

Съгласен съм. Трябваше да говорят малко повече на руски.

Едюкейтед пърсън
Едюкейтед пърсън

Ти американците недей да ги учиш, онлайн експертче. Така като гледам им се получават и филмите и технологиите и всичко останало…

Руски Тъпир
Руски Тъпир

Филм се прави за зрителска аудитория и световният език е английски.
Никой не пречи на руснаците да направят 100 сериала за Чернобил, но те винаги лъжат и мажат… Освен това, никой не им е длъжен да прави филми на техния език… Те като направиха сериал за Ванга в него на български ли говорят??

Леля ви
Леля ви

Чакам филм за Фукушима . Кога?

Точно, Agentpat™!
Точно, Agentpat™!

Да гледам кравари в ролята на руснаци е все едно руски мужици да играят индианци и каубои в уестърн 🙂

Кьорав кон
Кьорав кон

Има един корейски филм (My Way (2011)). В него действието се развива в Корея, Япония, Русия (Сибир) и в завладяна от нацистите Европа. Във всяка от изброените страни се говори местния език, което ми направи силно впечатление. Самият филм е доста добър, та който не го е гледал може да метне едно око.

Леля ви
Леля ви

Ако със същата жар американците направят филм за Фукушима и изкарат кирливите си ризи то новия филм ще бие този по рейтинг .

Реалист
Реалист

Запомнете думите на Дятлов.
„Ядрата на РБМК реакторите не се взривяват. Това физически е невъзможно.“
Процента на чистота на Урана е далече от теоретично нужната за ядрена бомба.

Леля ви
Леля ви

Съботаж!

ТЖ Лъска
ТЖ Лъска

Чернобилските реактори са като нашите-не могат да се взривят.Някой им е помогнал.

Мангалата
Мангалата

Лъскач, нашите(ВВЕР) и чернобилските(РБМК) реактори са съвсем различни видове. Нашия е много по-сигурен, но чернобилския дава повече плутоний. Познай за какво се ползва плутояни…точно така, да държи краварските копелета на далеч.

Леля ви
Леля ви

Не съм гласувала . Изписва ми спам .Не харесвате истината . Трагедията си е трагедия и саботажа е заради Стукач !

pixel
pixel

Колкото и да се пънат американците, дори и всичко да е истина си остава инцидент. Докато най-голямата ядрена катастрофа си остават двете американски бомби пуснати съвсем целенасочено срещу невинни.

bluewater
bluewater

@pixel – трагичното е че до момента според рейтинга на коментара ти има 6 човека които одобряват действията на сащ на 6 и 9 август 1945 г.

pixel
pixel

русофоби сър…

Леля ви
Леля ви

Плюс Фукушима ! Пак там .

koldan
koldan

Филмът е изключително въздействащ и правдив, като пред него „Игра на тронове“ изглежда като една комедия.
Няма какво повече да добавя,а русофилчетата да вземат да почетат малко история,но не тази която я има в учебниците да видят какви са ги вършили спрямо България.

pixel
pixel

Единствените по-празноглави от русофилите са русофобите. Историята се случва и в днешни дни и нормралните хора имат очи да я видят.

bluewater
bluewater

Де да можеше мнозинството един ден да спре да се дели на фили и фоби и да стане обективно.

MindControl Inc.
MindControl Inc.

Благодарение на специалните компютърни ефекти и разни трикове с камерата филмите днешно време изключително лесно въздействат върху нискоинтелигентни съзнания .
А това се използва твърде умело и твърде УСПЕШНО за да се промива мозъка на простоватата част от населението и да се прокарват идеи и версии за „какво точно се е случило“ …. и „истинската история на…“ или “ филма заснет по истински случай….“ което замества оповестяването на реалната документация по тргедията пъргаво засекретена и скрита от управляващите .

Ало
Ало

Какво искаш да кажеш бе трол?

Че СССР не скриха от населението радиокативният дъжд ли?

Че Българските комунистически безродници не скриха аварията от Българите ли?

Уроди!

MindControl Inc.
MindControl Inc.

Именно това искам да кажа, ама ти си патологичен хейтър и предпочиташ да ругаеш отколкото да прочетеш внимателно коментара ми .
А сигурно и не можеш да се съсредоточиш от хейт. Може и кривоглед да си станал вече .
Дишай дълбоко .

Ало
Ало

Mind Control-тъп е извършен върху теб, защото от тази трагедия и мълчането на комунистическата власт в СССР и България реално пострадаха хора, вероятно и твои роднини. Всички са били изложени на радиация, включително от радиоактивен дъжд. Това са фактите, конспираторе.

Ако не ти харесва Натовска и европейска България, чух че в северните части на

Ало
Ало

Русия има безплатно раздАване на земя. Отивай там, не ни трябваш, Евразийски психипат.

Да отричаш радиоактивен дъжд и да игнорираш съветските отрепки, трябва да си много голен умствено.

Изкъртен русоиден психипат!!!

MindControl Inc.
MindControl Inc.

Ама ти яко си набрал инерция и не се спираш . ГЛЪМПЕР ПРОСТ И ЕДНОКЛЕТЪЧЕН .ПИША ЧЕ СЪМ ПРОТИВ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ МАНИПУЛАЦИИ И ЧЕ СЕ ИЗПОЛЗВА КИНОТО ЗА ДА СЕ ИЗОПАЧИ ИСТИНАТА . А ИСТИНСКИТЕ ДАННИ СЕ ПРИКРИВАТ . Дано писането с главни букви да успее да стигне до гинещия ти мозък . Всъщност „развитите демокрации“ като САЩ ,Германия, Англия, Франция също прибягват до такива манипулации , но няма да продължавам тая тема да не изригнеш пак . Не толерирам обиди , така че отговорът ми може да те накара да рониш сълзички на админа на рамото и да го молиш… Виж още »

Ало
Ало

Няма никаква манипулация, комунистите скриха огроманат авария в Съветския съюз, включително България и в резултат Българите, руснаците и всички народи под комунистическо робство сериозно си увредиха здравето и това на своите наследници. Това е факт, а срещу фактите и комунистите мълчат!

pixel
pixel

ало, а капиталистите директно вхърлиха 2 бомби върху невинно/цивилно население… и по нея тема ли си така надъхан или там не е удобно?

Мисля
Мисля

Едното е в условия на война, другото е в условия на мир. Отрепка нещастна, рускоиден, русофилистичен, съветофилски, боткоско-путиноиден червен мазен платен трол. Всички проруски партии бяха смачкани на изборите, защото хората не искат комуноиден, съветсофилски комунистически решетников путинско-еврзаийски ред.

Ало
Ало

Едното удря врага във война, другото удря собствения ти народ и си траят. Това е едно от най-големите престъпления на века.

Не мислиш, само така ти се струва :)
Не мислиш, само така ти се струва :)

Не се напъвай бе, хемороид посинял 🙂 За наркоманчета като теб, с IQ под стайната температура по Фаренхайт, обяснявам: по време на война се бомбардират военни обекти на противника. Унищожаването на цивилното население на два града се нарича ГЕНОЦИД! И се класифицира като престъпление срещу човечеството! Що се отнася до Чернобил – поне над България радиоактивният облак не е минавал. По това време служех в армията и провеждахме ежедневен дозиметричен контрол. Максималните отчетени стойности бяха 3 пъти по-високи от естествения радиоактивен фон. За сравнение – един часовник със светещи стрелки от 60-те или 70-те дава два пъти естествения радиоактивен фон,… Виж още »

Путин ще бъде ритан по площадите от руснаците
Путин ще бъде ритан по площадите от руснаците

Никоя световна организация или цивилизовано общество не приема опорките ви. Вие сте изолирани, скоро Путин ще падне, рублата е нестабилна. Тогава и храната за троловете ще ви спре.

Демокрацията и пазарното стопанство ще победят параноята и болшевизма.

Путин ще бъде ритан по площадите от руснаците
Путин ще бъде ритан по площадите от руснаците

„Maĸcимaлнитe oтчeтeни cтoйнocти бяxa 3 пъти пo-виcoĸи oт ecтecтвeния paдиoaĸтивeн фoн. Зa cpaвнeниe – eдин чacoвниĸ cъc cвeтeщи cтpeлĸи oт 60-тe или 70-тe дaвa двa пъти ecтecтвeния paдиoaĸтивeн фoн.“

С тези изречения и с този радиоактивен фон от часовник може да отидеш при шефа си и да му навреш руските рубли там където не го огрява. Напуснете България и си правете евразийската утопия някъде другаде, тука не живеят идиоти, които да ви се вържат.

Леля ви
Леля ви

Правилно ! Твърдя го . Аз не вярвах на ниските стойности на дозиметъра .

Леля ви
Леля ви

Уу, какви условия на война ? Виж кога капитулира Япония и с това приключва войната .

Леля ви
Леля ви

Умнико, кажи нещо за обеднения уран в Сърбия и малформациите на новородените там или замълчи за винаги !

Леля ви
Леля ви

Пръсни се от русофобия но в онези дни и замерване с дозиметър не даде отклонения .Факт замервания е ежедневно .

д-р Събева
д-р Събева

Игра на тронове – комедия ?
Това са нъплно противоположни жанрове. Как може да се сравняват ?
Все едно да се сравнява солта и захарта :)))

stormofblood
stormofblood

Як сериал, гледал съм го с отворена уста тия три серии…

Теодор Цанев
Теодор Цанев

Всички който гледаха до сега трите серии го харесаха много . Дори в бившите страни на Съветски съюз , има огромно одобрение .
Но нашите руско лизачи , хвърлят хейт във всеки сайт , който е сложил новина за сериала . Сами си правете сметка , тези хора с какъв акъл са ….

540
540

С 70 000 хиляди гласуващи няма как да го надмине