fbpx
2.8 C
София

СЗО ще публикува пълния си доклад от разследването на произхода на COVID-19 на 15 март

Най-четени

Изправена пред силен международен натиск и критики, Световната здравна организация се отказа от плановете си да публикува обобщен доклад за своето разследване на възможния произход на пандемията от коронавируса.

Вместо това здравната агенция на ООН прескочи обобщения доклад и планира да публикува пълен доклад до 15 март. СЗО преди това заяви, че ще публикува обобщен доклад в средата на февруари, но вместо това проведе една конференция, в която разкри някои от откритията по време на разследването.

„По дефиниция обобщеният доклад не съдържа всички подробности“, каза д-р Бен Ембарек, експерт на СЗО, ръководител на разследването, пред The Wall Street Journal. „Така че, тъй като има толкова голям интерес към този доклад, резюмето само по себе си не би могло да задоволи любопитството на широката общественост.“

На пресконференция в петък изпълнителният директор на програмата на СЗО за извънредни ситуации Майк Райън повтори това намерение, като каза, че прескачането на обобщения доклад и преминаването направо към пълния ще улесни дискусията предвид огромното търсене на информацията от разследването.

Ограничената информация за констатациите от разследването, която беше публикувана досега, вече подхрани силна критика и засили напрежението между САЩ и Китай.

Разследването беше проведено от екип от международни изследователи и експерти на СЗО между средата на януари и началото на февруари в Ухан, Китай, където пандемията за пръв път се разрасна през декември 2019 г. Екипът на СЗО премина през 14-дневна карантина при пристигането си в Китай, след което прекара около 12 дни в полеви дейности в града.

Те са посетили места като нашумелия пазар за морски дарове в Хуанан, с който се свързват много от първите случаи на COVID-19, както и болницата, където са регистрирани първите случаи на вируса. Екипът също така е направил пътуване до Института по вирусология в Ухан, което се превърна във фокус на широко разпространените спекулации, че SARS-CoV-2 е напуснал лаборатория, като спекулациите бяха, че вероятно това е станало, след като са били взети проби от него в хода на изследванията на коронавирусите сред прилепите и / или умишлено създаден, за да заразява хората – конспиративна теория, която беше многократно отхвърлена от всички големи правителства по света, които се ангажираха с проучването на произхода на заболяването. Въпреки че вирусолозите по целия свят отбелязват, че подобни обяснения за произхода на болестта са малко вероятни, естественото преминаване на вируса от животни към хора засега се смята за най-вероятната хипотеза, но всички учени се придържат към консенсуса, че на този етап е невъзможно да бъде изключена напълно никоя версия, тъй като липсват достатъчно доказателства и информация.

На пресконференция от Ухан на 9 февруари екипът на СЗО обаче заяви, че на този етап напълно изключва версията за лабораторен произход и умишлено създаване на вируса. Ембарек нарече хипотезата за лабораторния произход на вируса „изключително невероятна“ и предположи, че не е необходимо учените да задълбават повече в нея. Вместо това, Ембарек подкрепи по-ранното мнение на изследователите, наричайки хипотезата за естествено преминаване на вируса от животните към хората „най-вероятната възможност“ за началото на пандемията. Междувременно китайските учени все още разглежда като вероятна хипотезата вирусът да е разпространен по страните по света чрез замразени стоки (храни) – идея, която се смята за неподкрепена от достатъчно данни от международни изследователи.

Когато членовете на екипа на СЗО са се върнали в родните си страни, заключенията им вече са започнали да добиват гласност на местно ниво, макар и неофициално. По време на брифинг за пресата генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрееус като че ли се върна на предишните коментари на Ембарек относно лабораторния произход на вируса. „Бяха повдигнати някои въпроси дали някои хипотези са били отхвърлени предварително по време на разследването. След разговор с някои членове на екипа искам да потвърдя, че всички хипотези остават отворени и изискват допълнителен анализ и проучвания. Част от тази работа може да е извън обхвата на нашата работа.

„Дълбоки опасения“

Други учени и експерти разкритикуваха разследването и коментарите, като заявиха, че на екипа на СЗО не е предоставен необходимия неограничен достъп до критичните места и данни, за да стигне до някакви заключение. Един от членовете на екипа подкрепи тази критика. В интервю за медиите членът на разследващия екип на СЗО Доминик Дуайър съобщи, че китайските служители са задържали някои ключови масиви от данни и не са им дали достъп до тях, предвид, че екипът ги е поискал като необходими, за да успее да идентифицира повече факти около първите случаи на COVID-19, регистрирани в Ухан.

Китай все пак отказа да предаде част от тези ключови данни на екипа на СЗО, който се занимава с разследването на пандемията. Американските служители също изразиха своя скептицизъм към пълнотата на разследването на СЗО. В изявление на 13 февруари съветник по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза: „Ние изпитваме дълбока загриженост относно начина, по който са били съобщени ранните констатации от разследването на COVID-19 и въпросите за процеса, използван за достигане до тях. От съществено важно значение е този доклад да бъде независим, с експертни констатации, свободни от намеса или промяна от страна на китайското правителство.“

По същия начин в интервю за PBS тази седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че „Китай не е била напълно и ефективно прозрачна нито в началото на тази криза, когато това е било от най-голямо значение, нито дори днес, тъй като разследванията продължават в опити независими експерти да получат достъп до базовата информация за случилото се.“

В заключителни коментари на пресконференцията в петък Тедрос отговори на призивите за прозрачност, заявявайки, че всичко, което се е случило по време на пътуването и разследването на екипа на СЗО до Китай, ще бъде представено изцяло в предстоящия пълен доклад. Очакваме да дойде средата на март, за да се запознаем с него.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини