Виртуалните преживявания с вашия любим VR шлем може да станат съвсем реалистични с технология, разработена от университета „Корнел“, предава Ubergizmo.

Навлязлата преди няколко години на пазара технология за виртуална реалност, благодарение на Палмър Лъки и Oculus позволява имерсивни виртуални преживявания, които са най-вече обаче визуални. Експерименти за създаването на напълно реалистични VR преживявания има не едно и две, като технологията на „Корнел“ има амбицията да е именно този експеримент, който ще промени правилата на играта.

За да осъществят това, учените разчитат на разтегаема синтетична „кожа“, към която са прикачени фиброоптични сензори. Разтегливият материал се предполага, че ще позволи различни по вид приложения, като не става дума само за хора, но може да се използва в роботиката, за да позволи на роботите да чувстват различни обекти и да ги разпознават, което от своя страна да увеличи техните когнитивни способности и функционалност.

„Понастояшем, сензорните усещания разчитат основно на зрението“, обяснява ръководителят на проекта Роб Шепърд. „Ние даже не измерваме допира в реалния живот. Кожата представлява начин за нас и за машините да измерим тактилните взаимодействия по един начин, който в момента използваме с камерите в телефоните си. Става въпрос за използването на зрението, за да измерим допира. Това е най-практичния и удобен начин да направим това по един устойчив и адекватен път“.

„Виртуалната и допълнената реалност се базират на улавяне на движенията. Въпросът с допира почти не присъства. Да речем, че желаете да изпробвате AR симулация, която ви учи как да поправите колата си или смените гума. Ако разполагате с ръкавица или нещо друго, което може да измерва напрежението, както и движението, тази добавена визуализация може да каже: „Завинти и след това спри, така че да не пренавиеш болтовете“, допълва Шепърд.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари