Синът на руски законодател получи най-дългата хакерска присъда – 27 години затвор

0
209

В петък, на 21-ви април 2017 година, Федералният окръжен съд на Сиатъл осъди на 27 години затвор 32-годишният жител на Руската Федерация Роман Валериевич Селезньов, син на действащия депутат на Госдумата Валерий Селезньов.

Роман бе известен в различните нелегални хакерски форуми като Bulba, Track2, 2pac, nCuX и други. Хакерът се е занимавал търговията на информация за кредитни карти чрез сайтовете POS Dumps, track2.tv, bulba.cc, 2рас.сс. Това са данни за милиони кредитни карти, снети от терминалите на магазините Target, Neiman Marcus, Michaels, Staples и Home Depot.

Роман Селезньов бе обявен за издирване от Интерпол с червена заповед за арест. Той бе задържан на летището в град Мале в Малдивските острови от американските специални служби по обвинение в компютърни измами, хакерство, мошеничество, кражба на банкови сметки и нанасяне ущърб на американски частни лица и организации в размер на около $2 милиона.

Федералният съд на Сиатъл от своя страна предяви обвинение на Роман за проникване в онлайн продажбите на цялата територия на САЩ през 2009-2011 години. Според обвинението, хакерът е управлявал международни центрове за търговия с информация от банкови карти, облекчаващи кражбата и продажбата на данните от откраднати и сканирани дебитни и кредитни карти.

В лаптопа на Селезньов бяха открити 1,7 милиона електронни копия на банкови карти, в сметките на които са налични над $18 милиона. С тези пари са закупени и двете къщи в Бали с цена $800 хиляди.

В компютъра на руския хакер бяха открити и фотографии, на които той позира зад волана на различни спортни автомобили и редом с пачки купюри.

Според доказателствата в съда, схемите на Селезньов са дали възможност за препродаване на над 2 милиона кредитни карти, което е довело до загуба на банковата система на САЩ в размер на над $170 милиона. Общият ущърб от всички хакерски форуми на Селезньов бе оценен на няколко милиарда долара. Доказано бе, че сред пострадалите са 3700 финансови организации и 500 компании от целия свят, предимно в САЩ. Федералните прокурори наричат Селезньов „най-голямата риба“ от подземния хакерски свят.

Роман в ръкописно писмо до съда разказа своето тежко детство във Владивосток с майка алкохоличка и как не са стигали парите за храна и заплащане на комуналните услуги. Тези трудности са го накарали да извърши най-голямата грешка в живота си. Той успял да забогатее, оженил се и се преместил в Бали. Типична история на руски хакер от висок клас. Но след терористичния акт в Маракеш през 2011 година получава тежка рана на главата и докато е в кома, жена му го изоставя и със всичките има пари отива в САЩ. След като се възстановява, Роман отново се заема с подземен хакинг, среща украинката Ана, която и днес му помага да се оправя с американското правосъдие.

Според съдебните документи, американските тайни служби са следили Роман Селезньов над 10 години.

Интересно е, че Малдивите нямат договор за екстрадиране със САЩ и Селезньов се е чувствал в безопасност и е купувал недвижимо имущество. Но Интерпол, заедно с министерството на правосъдието на САЩ се уговарят с властите на Малдивските острови и хакерът е задържан в летището, малко преди да се качи в самолета за Русия. Вместо в самолета към Русия, той е качен в частен самолет, който го доставя в затвора на Гуам, а оттам в САЩ.

Депутатът Селезньов каза, че това е отвличане, предложи $50 хиляди само за да види видеозаписа със задържането на своя син и каза, че трябва да се въведат икономически санкции срещу Малдивите.

Самият Роман счита, че животът му е станал прекалено опасен и благодари на правителството на САЩ, че е останал жив.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари