Скоро ще излезе Bluetooth 5

0
48

Към днешен ден Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG) работи върху следващото поколение спецификации на стандарта за безжичен обмен на данни, който ще се нарича Bluetooth 5.

 

Основните промени в протокола Bluetooth 5 е четворното увеличение скоростта на обмен на информацията и двойно по-голямото разстояние на стабилна връзка. Ако сравним с предишната версия Bluetooth 4.2, можем да кажем, че новият стандарт ще осигури скорост за обмен на данни до 2 Mb/s на разстояние до 120 метра. Това става възможно благодарение на използваната нова честотна модулация.

 

В новия стандарт ще се появи поддръжката на mesh мрежи, което ще подобри взаимодействието с различните домашни устройства, като например смарт-лампи, брави, HVAC системи и сензори. Увеличението на пропускателната способност и дистанцията на обновения Bluetooth ще се реализират на ниво фърмуер в различните устройства. Новият стандарт Bluetooth 5 ще разшири и подобри функционалността на локационните услуги от рода на Beacon, които дават възможност за определяне местоположението в затворени помещения, в които GPS навигаторите са безполезни.

Към 2020 година се очаква поддръжката на Bluetooth да бъде реализирана на над 5 милиарда електронни устройства. Повече подробности за новата версия Bluetooth ще бъдат съобщени по време на пресконференция в Лондон на 16-ти юни.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари