fbpx
-1.8 C
София

След 2028 година за извънземните ще стане по-трудно да се крият от земляните

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

След десетилетия планиране започна изграждането на най-голямата радиоастрономическа обсерватория в Австралия и Южна Африка – SKA на стойност 1,3 милиарда евро. Обсерваторията ще започне да функционира през 2028 година и ще бъде мощен инструмент за различни задачи, свързани с изследването на космоса, включително за търсене на извънземни цивилизации и евентуален контакт с тях, тъй като ще предлага достатъчно висока чувствителност, за да прихваща потенциалните извънземни предавания на големи разстояния. Може би с помощта на SKA ще бъде намерено обяснение на парадокса на Ферми.

Обсерваторията ще използва хиляди параболични чинии и около един милион нискочестотни антени, разположени в Южна Африка и Австралия, които ще се използват за изучаването на небето в радиочестотния спектър. Пространството за търсене ще включва много екзопланетни системи, някои от които са подходящи за живот. Поради тази причина обсерваторията дава надежда да се намери обяснение на парадокса на Ферми. Счита се, че за първи път подобни въпроси поставя знаменитият физик Енрико Ферми още в началото на 1950-те години, а след това идеята влезе в историята като „Парадокса на Ферми“. В най-общи линии, Парадоксът изглежда по следния начин: в нашата галактика има стотици милиарди звезди и е логично да се предположи, че около някои от тях, от време на време възникват цивилизации, точно както е станало с нашето Слънце. С развитието си тези цивилизации ще започнат да усвояват най-близките до тях звездни системи. Добре, но къде са всичките тези цивилизации?

Въпреки огромния брой звезди и планети във Вселената, човечеството все още не се е сблъсквало с явни доказателства за извънземен интелигентен живот. Неотдавна учените се впуснаха в търсене на краткотрайни бързи светлинни импулси в оптичната и близката инфрачервена област в галактическата равнина, които биха могли да бъдат доказателство за извънземни маяци, но отново нищо не откриха.

На този етап от развитието си човечеството явно не разполага с подходяща технология за откриване на извънземни. Това е все едно да се използва малко уоки-токи в модерен метрополис и да се чудим защо никой не отговаря. Причината е проста: комуникацията се е изместила в социалните мрежи и месинджърите. Възможно е извънземните да използват непозната за нас технология, за да предават своите сигнали, смятат оптимистично настроените астрономи и астрофизици.

Предложени са голям брой обяснения на парадокса на Ферми. Сред най-новите е идеята, предложена от Амри Вандел от Еврейския университет в Израел. Той предполага, че планетите с биологичен живот са сравнително често срещани, но планетите с развит технологичен живот са твърде редки. Ако това е вярно, малко вероятно е технологично напредналите цивилизации да се намират достатъчно близо една до друга, за да установят комуникация и контакт. Освен това извънземните цивилизации може да нямат голяма мотивация да изследват всички обитаеми светове, ако шансовете да открият интелигентен живот са твърде малки.

При този сценарий никой не би изследвал екзопланетите, освен ако не открие технологична сигнатура от друг близък свят. Радиосигналите напускат Земята едва от един век и поради това все още не са достигнали разстояние от повече от 100 светлинни години. Очевидно е, че човечеството не може да очаква отговор от никого, който се намира на повече от 50 светлинни години от нас, предвид времето, което е необходимо на сигнала да измине дотам и обратно. За да се открие извънземен разум близо до нас, би трябвало да има много такива цивилизации, които да са на подобно малко разстояние. Но явно няма нито една на около 50 светлинни години от нас.

Проблемът се усложнява още повече от идеята за така наречения „Велик филтър„: ако се появят развити цивилизации, те може да не просъществуват дълго. От милиони години на нашата планета има много интелигентни форми на живот, но само хората са достигнали нивото, което позволява конструирането на космически кораби и сонди, и то съвсем наскоро – само преди 62 години. „Великият филтър“ обхваща същите проблеми като Уравнението на Дрейк, което определя вероятността за осъществяване на връзка с извънземна цивилизация, както и Парадоксът на Ферми, който пита къде са всичките тези цивилизации. Според една от май-съвременните теории, ние сме успели да преодолеем Великия Филтър и сега отправяме поглед към екзопланетите около нас.

Според друга хипотеза, извънземните цивилизации са многобройни, но просто не искат да бъдат открити. Възможно е те да разглеждат Земята като своеобразен резерват или зоологическа градина, която наблюдават от време на време, но не се намесват.

Предполага се, че извънземният разум ще изследва и колонизира галактиката – по същия начин, както различните цивилизации са постъпвали на Земята. Вандел предполага обратното: извънземните няма да се интересуват от колонизиране и ще изразходват ограничените си ресурси за междузвездни изследвания само ако бъде открит явен технологичен сигнал, което означава, че хората трябва да бъдат много повече технологично напреднали, за да ни забележат или ние да забележим извънземна интелигентна дейност.

Новата технология може да ни помогне да разберем какво стои зад някои от наблюденията на НЛО, които понастоящем се изследват от НАСА. Когато бъде построена новата голяма радиоастрономическа обсерватория, човечеството може да се доближи до разрешаването на парадокса на Ферми, смята Вандел. Това трябва да стане след 2028 година, когато радиоастрономическата обсерватория SKA започне да работи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини